YUKO

May 25th, 2016 | By | Category: 2016-05 maj, Recension

Omslag till YukoAv Jenny Milewski
Styxx Fantasy, 2015
ISBN 9789176590133, 264 sidor

Det är en skräckroman av klassiskt snitt som utspelar sig i 90-talets Sverige. Berättelsen börjar på ett studenthem i Linköping kring 1992 och slutar i Japan 2003. Vi som älskar koreanska rysare, japanska spökberättelser och amerikanska skräckfilmer i collegemiljö ler med igenkänning. I boken hittar vi referenser till dessa klassiska förlagor. Författaren Jenny Milewski behärskar genren väl och bygger upp en gastkramande spökhistoria av internationellt snitt. Författaren använder sig även av japansk spökfolklore. En av huvudpersonerna är ett spöke i kvinnogestalt som ständigt är på jakt efter hämnd.

Jenny MilewskiHuvudpersonen är Malin. Hon är ett adoptivbarn från Asien och är en av studenterna i Linköping. Hon får ett litet studentrum på Ryds Allé på studenthemmet där. Det visar sig snart att en japansk utbytesstudent tog livet av sig i just denna lägenhet. Snart spökar den bortgångne för Malin och tar till slut över hennes liv. Boken börjar som en mysig spökhistoria för att sedan explodera och bli en blodig rysare från kapitel 28 fram till slutet.

Jenny kryddar berättelsen med små referenser till 90-talets början. I bakgrunden hörs brus av gamla nyheter: Bengt Dennis, Wibble och ekonomisk kollaps. Studentstaden lever sitt liv, tentor ska lämnas in och ölglas ska tömmas. På festerna och i studenthemmen spelas grunge och black metal. Dessa fragment av livet i Linköping fungerar väl som inramning för spökhistorien. Allt är träffsäkert beskrivet för att ge berättelsen trovärdighet och för att skrämma läsaren ännu mer. Studentkompisarna är ett dysfunktionellt kompisgäng. De hjälper varandra och försöker stödja Malin för att bekämpa ondskan. Resultatet blir förstås sådär. Ödet går ju inte att lura. Inte här och inte i andra världar.

Förlaget jämför Jenny med Stephen King. Jag tycker att hon har större influenser från orientaliska skräcktraditioner. Berättelser där huvudpersonen sugs in i en annan värld och finner mening i ett gränsöverskridande destruktivt beteende. Ett japanskt kvinnospöke på jakt efter hämnd går inte att stoppa eller blidka som man gör med våra europeiska vålnader.

Boken är mycket underhållande och rekommenderas varmt.

ANDRÉ LOUTCHKO

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22