YTTERSTA DOMEN

Jan 18th, 2008 | By | Category: 2001-4, Recension

Av P. D. James
Death in Holy Orders 2001
Översatt av Gunilla Lundborg
Wahlström & Widstrand

En student vid prästseminariet St Anselm dör under mystiska omständigheter, Olyckshändelse, fastslår utredningen. Ett utslag som inte tillfredsställer den dödes far, vars krav på information och vetskap är högt ställda, Han anlitar sålunda Adam Dalgliesh, intendent vid Scotland Yard, för att ta reda på hur och varför den unge mannen entligen dog.
På seminariet, beläget vid den engelska Nordsjökusten, vistas ett litet antal människor, alla med sina egenheter och hemligheter. När så den udda skaran kompletteras av ett antal minst lika speciella gäster förlorar seminariet sin fridsamma karaktär och domineras istället av ond, bråd död. Mitt i detta händelseförlopp står Dalgliesh.
Kombinationen högkyrkligt prästseminarium – mordgåta är inte vanlig, men James har gedigna kunskaper om båda fallen. Hon lyckas med konststycket att i deckaren väva in teologiska diskussioner utan att resultatet känns sökt – och samtidigt har Yttersta domen kvar sitt genuina whodunnitprägel.
Såväl personer som miljöer beskrivs på ett livfullt sätt med ett undantag. Huvudpersonen Dalgliesh har ungefär samma roll som Tintin: en ganska anonym varelse som vistas bland säregna personer och upplever spännande ting. James behärskar kriminalromanen som form till fullo – mord och långsamt gående spaning i perfekt avvägda proportioner – och skriver med en stil och finess som gör Yttersta domen till en spännande och angenäm bekantskap.

DANIEL BRAW  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22