YRKE: POVEL RAMEL – INTE EN SJÄLVBIOGRAFI

Sep 20th, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till Yrke: Povel RamelAv Staffan Schöier och Stefan Wermelin
Bonnier Fakta 2011
ISBN: 91-978-7324-020-7, 287 sid

Det här är en av de nostalgiskt sett trevligaste ”upptäcktsresor” jag läst – författarna menar att det är en sådan och ingen biografi. Jag upptäckte Povel som sexåring i den lilla byn Gia utanför Hudiksvall när jag gjorde en upptäcktsresa till en granne ganska långt bort (600 meter eller så) och fick lov att spela deras stenkakor på en vevgrammofon. Jag förstod väl inte allt av texten i den afrolantliga Johanssons Boogie Woogie Vals och Far, jag kan inte få upp min kokosnöt, men rytmen fick det att spritta i benen. Och det satt i. Som 14-åring förstörde jag släktingarnas nerver genom att lifta till Stockholm för att titta på Knäppuppen på Idéonteatern vid dåvarande Brunkebergstorg.

Fascinationen för underhållare Ramel och hans skickliga sidekicks har bevarats genom åren och därför blir nog inte denna anmälan helt objektiv. Som barn uppskattade jag hans spydigheter mot en auktoritetskrävande vuxenvärld och som äldre älskade jag hans ofta halsbrytande hantering av det svenska språket. Hans parodier var roliga, ganska elaka utan att förfalla till direkta elakheter. Det märktes inte minst i filmerna – Ratataa (en parodi på bland annat den andlöst spännande franska inbrottsfilmen Rififi) eller driften med biografernas förspel i Från ax till limpa. Tidens storheter fick alla en liten släng av sleven.

Han skrev flera mycket läsvärda och roliga böcker, bland annat ett par memoarer. Detta inte sagt för att underminera Schöjer och Wermelins Yrke: Povel Ramel, som är ett citat från de gånger Ramel ombads att fylla i raden för sysselsättning.

Det är en sanning – han var inte bara kompositör, textförfattare, revypåhittare, radioman, och showmänniska på scenen och vita duken eller i TV. Han var före Thore Skogman med glest mellan tänderna och en musikant som kunde få själva musiken och inte bara texterna att bli kul.

Den stora – jag höll på att skriva storslagna – boken innehåller massor av bilder, underfundiga och lite underdåniga texter om en man som under 60 år stod för mycket av den humor som strömmade ut över ett tacksamt Sverige. Inte bara humor förresten, Ramel stod som kompositör för en av de vackraste kärlekslåtarna: Underbart är kort.

Povel Ramel föddes 1 juni 1922 och avled 5 juni 2007. Boken om hans upptäcktsfärd genom livet är ett stort stycke kulturhistoria.

KJELL E. GENBERG

Staffan Schöjer

Staffan Schöjer. Foto Ulrika Schwenger

 

Stefan Wermelin

Stefan Wermelin. Foto Ulrika Schwenger

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22