YNGVE ÖMAN – EN NOIRLÄNDSK SPÄNNINGSSERIE

Jul 18th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Yngve ÖmanAv Dennis Eriksson
Nilleditions 2012
ISBN 9789174372212, 172 sidor

Den rike Pentti Rantakrans hittas mördad i sin utomhusbassäng i en norrländsk småstad 1985. Yngve Öman får uppdraget att leta efter en brandgul Granada som ska ha varit i offrets hem när han dog. Ganska snart börjar det hända saker runt omkring – både i utredning och i de inblandades privatliv som förvårar och förbluffar. Detta är ju trots allt en småstad och inte Stockholm.

Att kalla serier för en norrländsk noir är helt klart överdrivet. Snarare är det ett ganska avskalat porträtt av norrländsk socialrealism. Det är betongsförorter och fina herrehus, precis som i min stad Stockholm, fast mycket, mycket glesare. Det har också lagts ner mycket arbete i detaljerna för att verkligen ge känslan av att det är 1985, inklusive språkbruket.

Dennis ErikssonDeckare är inte min genre. Särskilt inte svenska. Det kretsar nästan alltid kring slitna och uppgivna kriminalare som sörjer ett folkhem som dog i sin linda. De har alltid problem i privatlivet och med sin omgivning. Morden är en bevis på att Sverige håller på att gå åt helvete, åtminstone i kriminalarens ögon. Så även denna serie, med undantag från att Ömans privatliv inte är trasigt (men det är hans kollegas). Det är helt enkelt inte min grej, även om jag råkar gilla serier.

Dock är denna serieroman precis lagom lång för detta kriminalfall och det räddar den enormt.

Storyn flyter på från början till slut och även de ganska hafsiga teckningarna fungerar på något vänster. Jag tycker helt klart att detta är värt en läsning för den som råkar gilla den ovanliga kombinationen av äkta svensk kioskdeckare och serietidningar.

JOHANNES GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22