YEAH! YEAH! YEAH!

Mar 17th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Börje Lundberg och Ammi Bohm
Premium Publishing 2003

Det finns mycket som kan få en att gråta över att åren går så fort. Därför var jag nära att böla av läsandet (och naturligtvis bildtittandet, för här kryllar det av unika foton) i denna coffe-table-book av Expressenjournalisterna Lundberg och Bohm. Det har gått 40 år sedan The Beatles för första gången anlände till Sverige. Då var jag 23 år och jobbade (lekte?) i popbranschen som PR-man och manager.

Ingen kunde då ana att de fyra pojkarna från Liverpool skulle omdana musikvärlden. Men det gjorde de och därför är den här boken ett viktigt populärhistoriskt dokument, skrivet med insikt och journalistisk spänst av Lundberg och Bohm. Mycket av det triviala kan nu ses i ett annat skimmer, inte minst nostalgiskt.

Vid sidan av beskrivningarna vad Beatles gjorde och sa, vilka de träffade – som intervjuats och berättat förmodligen selektiva och ommöblerade minnen – för 40 år sedan får man ett begrepp om hur Sverige fungerade på mikroplanet i en begränsad del av kommersialismen. Bara det är värt en hel del som bonus.

Ytterligare bonus: boken innehåller en CD-skiva där radions dåvarande poporakel Klas Burling intervjuar musikerna vid två tillfällen hösten 1963. Kul, kul!

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22