YB SÖDERMALM

Aug 18th, 2019 | By | Category: 2019-08 aug, Recension

Omslag till YB SödermalmAv Viktor Adolphson och Hans-Olov Öberg
Southside stories, 2019
ISBN 978-91-88725-30-1, danskt band, 99 sidor

2012 började polisen på Södermalm i Stockholm med ett Twitter-konto, YB_Södermalm. Polisen finns numera på webben i flera olika sammanhang, men just detta, skrivet från början av två poliser, yttre befäl, fick en lite mer personlig touche.

Viktor AdolphsonSju år senare har kontot haft över 75.000 tweets och följs av 156.000 personer. I dag är det en av de två poliserna som är aktiv, även om han inte längre är YB utan tillhör polisens trygghetsgrupp.

Hans-Olov ÖbergMedförfattaren Hans-Olov är förläggaren som hjälpt till med sorteringen av vad som ska ingå i den här boken, och han har skrivit ett förord som påpekar att det korta omfånget, som det står på omslaget ”140 tecken ur verkligheten”, ger en slags Hemingway-variant för it-eran. Läsaren får tolka både det som  skrivs och det som inte skrivs.

Boken har delats in i kapitel med olika tema som Solskenshistorierna, Självkritiken, De stora händelserna. Det är inte ett uppräknande av olika inlägg utan med Viktors kommentarer före och emellan. Det blir en bred bild av vardagen i storstaden sett från polisens sida. Mycket är roligt, en hel del tänkvärt, och man inser att verkligheten inte är svartvit, som detta: ”Du är den förste frihetsberövade som får åka i denna nya buss.” ”Åh, så pass! Det var trevligt.”

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22