XLOS DELDEN

Apr 27th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Xlos DeldenAv KJ Larsson
Wela Förlag 2013
ISBN 978-91-86081-71-3, 304 sid

När jag en gång med mina dramaelever satte upp Ritten till havet av John M Synge frågade en elev vad den egentligen handlar om. Jag sade att den började nattsvart och sedan blir det bara värre och värre hela tiden. “Bartley ska få en vacker kista av de vita bräderna, och en djup grav, det lovar jag. Vad kan vi mera begära? Inte en enda människa kan leva i evighet och vi måste vara nöjda.” (Övers Stig Torslow).

Jag kommer att tänka på Ritten till havet när jag läser Xlos Delden av debuterande KJ Larsson. Det handlar om Xlo som har en vidrig tillvaro som kontorsslav. Egentligen vill han vara en fisk på ett korallrev. Vara fri, sysslolös och simma fritt tillsammans med sin älskade själsfrände Xmo i Delden.

KJ LarssonDet kontor han jobbar på är ett sant helvete på jorden med sadistiska småchefer, meningslösa arbetsuppgifter, förnumstiga och obegåvad arbetskamrater. För min personliga del associerar jag till min tid på Liber på 80-talet.

Xlos arbetsuppgift består av enahanda och långtråkig administration. Han vet inte riktigt vad det är han administrerar, ingen har berättat det för honom /…/ men att bryta till något annat är omöjligt, har man väl tilldelats en arbetsuppgift får man helt enkelt lov att nöja sig med den.

När Xlo slutat arbeta för dagen går han efter ett tag ut i den kulna vinden ock kommer fram till en “konsumentinrättning”. Trots att han är rädd för sociala närmanden stiger han in och dricker en gulaktig vätska som serveras. Han finner servitören trevlig och omtänksam men märker slutligen, att han blivit lurad på ganska mycket pengar.

Det påminner i stämning om Hesses Stäppvargen. En annan association jag får är Atterboms Lycksalighetens ö. I berättelsen om Xlo nämns även en Felicia vars bild finns i en bok Xlo hittar under sin säng.

Synge, Liber, Hesse, Atterbom … alla de tankar som berättelsen väcker i mitt sinne visar att den är bräddad med mening. Författarna jag nämner skildrar ett psykologiskt landskap, Liber är en personlig erfarenhet. Tillsammans bildar detta en psykologisk scen i ett omedvetet skikt av tillvaron. Att läsa KJ Larsson är att färdas inne i sin egen själ, att minnas sin tid som fisk i ett gnistrande korallhav.

Utan tvekan är KJ Larsson ett ovanligt stort författarlöfte. Och hans förlag har låtit honom simma fritt. Det är bara att hoppas att han inte fångas i något lömskt förläggarnät, blir fjällad, gälad och filead för att sedan serveras smörstekt med råris, persilja och saffran på någon buffé i Flen.

Så länge inte något sådant händer kan man se fram mot framtida läsäventyr.

                                                                                                        JEAN BOLINDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22