WINTERLAND

Mar 15th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Åke Edwardson
Norstedts 2003

Åke Edwardson börjar förtjäna allt beröm han fått av sina journalistkompisar genom åren. Hans skrivsätt är tätt, något som är nödvändigt när man ska konstruera noveller. Winterland innehåller ett knappt dussin sådana och en del av dem har varit publicerade i andra sammanhang innan de hamnade inom dessa pärmar. Kommissarie Erik Winter finns med i fem av dem och berättelserna utspelas i flera fall i övergivna hus på landsbygden, något som skapar en känsla liknande den gotikförfattarna ville få fram. Otäckheterna blir otäckare av de vardagliga sammanhangen, och Edwardson tycks lägga sig vinn om att skapa framåtrörelse mer genom känslostämningar än intrigbygge.

Jag läste samlingen samtidigt som Knutby figurerade i alla blad och har kanske därför fast mig extra vid novellen Tro som utspelas i en församling tillhörande Filadelfia. Kärlek och lust spelar stor roll även här.

Mitt i all svensk ensamhet som beskrivs (det är inte minst synd om Winter i det fallet) kommer repliker som för tankarna till Den osynlige mannen. Kul.

Det står kriminalnoveller på omslaget. Lika gärna kunde förlaget ha skrivit skräcknoveller. Det skrämmande förflutna ligger på lur och bara väntar på att få dyka upp och ställa till.

LENNART BRÅDING

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22