WINSTON CHURCHILL Del 1. 1874–1939

Jun 10th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till Winston ChurchillAv Bengt Liljegren
Historiska Media 2013
ISBN 978-91-85873-82-1, 336 sid

Det finns hjältar och hjältar. Vissa av dem personifierar nästan hela förra seklets historia. En sådan är Winston Churchill (1874–1965), en adlig britt vars liv andades äventyrlighet, en motvalls kärring med cigarr i truten och en envishet som med jämna mellanrum förde honom in i det brittiska imperiets finaste rum. Han var krigshetsare och fredsvän i en och samma gestalt, slogs i Indien, slogs mot boerna i Sydafrika, var i New York när stora börskraschen inträffade 1929, varnade tidigt för Hitler och nazismen och ledde Storbritannien genom andra världskriget som vanns mycket beroende på hans vänskap och samarbete med den amerikanske presidenten Roosevelt. Efter den stora konflikten ratades han av det engelska folket i det första fredsvalet efter 1945, fick Nobels litteraturpris 1953 och han dog när det nya Englands stora idoler The Beatles toppade alla förstasidor tjugo år senare.

Bengt LiljegrenOm honom har Bengt Liljegren skrivit en fascinerande och välkomponerad biografi. Del ett undviker emellertid andra världskriget, den slutar samtidigt som det börjar, år 1939, men den märklige mannens första 64 år innehåller tillräckligt mycket intressant för att fylla de 336 sidor som beskriver den första delen av Churchills liv.

Han föddes i barockslottet Blenheim nära Oxford, var en slö och ointresserad skolpojke, som de flesta överklassbarn åsidosatt av föräldrarna, men hade förmågan att uttrycka sig – när han ville. Efter officersutbildning blir han krigskorrespondent på Kuba, tjänstgör som officer i Indien och krigar i Afghanistan och Sudan samtidigt som han börjar intressera sig för politik. 1898 utkommer den första av många böcker av hans penna. Efter att ha misslyckats med att bli invald i underhuset strider han mot boerna i Sydafrika, blir tillfångatagen men rymmer och blir därmed ett känt ansikte hemma i England vilket bidrar till att han år 1900 väljs in i underhuset för de konservativa – ett parti han ganska snabbt lämnar för att bli liberal. Han får jobbet som biträdande kolonialminister, gifter sig och blir i snabb följd handelsminister, inrikesminister och marinminister. Som sådan ligger han bakom det blodiga brittiska nederlaget vid Gallipoli under första världskriget och får sparken. Han ger inte upp. Efter en kort sejour vid fronten återkommer Churchill till underhuset och året efter blir han utsedd till rustningsminister. Hela tiden skriver han, bland annat en stor drapa om världskriget, innan han återgår till det konservativa partiet, hamnar i parlamentet och blir finansminister i fem år. Samma dag som Storbritannien förklarar krig mot Tyskland, den 3 september 1939, utnämns han till marinminister igen.

Där tar första delen i Liljegrens bok slut men författarens berättelse om alla dessa variationer i den excentriske, cigarrökande, champagne- och whiskypimplande politikerns liv håller intresset på topp hela tiden. Författaren har tagit väl tillvara på det överflöd av information som finns om Winston Churchill och han varken hyllar eller ger en nidbild av mannen. Han menar själv att hans uppgift som historiker är att visa att människor inte är svartvita, vilket han också visar i sina biografier om Hitler, Alexander den store, Karl XII och – Pink Floyd..

Det går knappast att förbise att Churchill varit skicklig i att odla fram myten om sig själv som det ensamma geniet, något han också skämtsamt erkänt. Enligt dagens normer var han knappast någon ”fin” människa. Han var rasist, knappast demokratiskt lagd, såg ner på kvinnor som grupp (han motsatte sig kvinnlig rösträtt). Samtidigt som han predikar människans värde och okränkbarhet tvekar han inte att skicka soldater i döden på rätt lösa grunder.

Samtidigt är han en arbetsmyra, slagkraftig när han håller tal och eldar både massor och parlamentsledamöter. Men till det behövs bränsle – god mat, god dryck, luxuöst leverne med betjänter och uppassning, långa arbetsmorgnar i sängen, spirituellt umgänge som inte ägnar sig åt kallprat. Allt detta gör honom vältalig och slagfärdig, inte minst när han pratar om sig själv, favorittemat. Slagfärdigheten manifesterar sig kanske bäst när han av George Bernard Shaw fick ett telegram inför premiären på Pygmalion: ”Reserverar två biljetter åt er på min premiär. Kom, och ta med en vän – om ni har någon.” Churchill var inte sen att svara: ”Kan tyvärr inte närvara på premiären. Kommer på andra föreställningen – om det blir någon.”

Bengt Liljegren, född 1961, är adjunkt och historiker och har ett förflutet som musiker i rockbanden Garbochock och Underjordiska Lyxorkestern, vilket förklarar intresset för Pink Floyd.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22