WINDSORKNUTEN

Nov 17th, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Recension

Omslag till WindsorknutenAv S J Bennett
The Windsor knot, 2020
Översättning Birgitta Wernbro Augustsson
Forum, 2021
ISBN 978-91-37-15877-8, inbunden, 323 sidor

När jag kollar i Libris avslöjas att författaren heter Sophia i förnamn, men på boken och på förlagets sidor står bara S J. Hon har gett ut tio ungdomsböcker tidigare så detta är hennes vuxendebut.

Förlaget säger också att den här boken är den första i en serie, nästa kommer på svenska till våren.

Huvudperson är drottning Elizabeth II, som är en riktig miss Marple. Som regent kan hon förstås inte visa det öppet så det finns några få förtrogna, här främst hennes nyanställda biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi, som kan praktisera detektivarbete med att förhöra (samtala) med misstänkta och vittnen.

Eftersom första dödsfallet (det blir fler senare) sker på Windsor Castle när drottningen har många gäster blir förstås högsta polisledningen och MI5 inkopplade. Deras förslag till lösning förkastar drottningen och sätter alltså igång sin egen utredning.

Här är alltså en klassisk pusseldeckare, med en klurig intrig, en äldre amatör som alla tror närmar sig demensen och är ovetande om den moderna världen och poliser som är enspåriga.

Handlingen utspelar sig runt hennes 90-årsdag (hon är ju 95 nu) och med många kända namn i handlingen, som paret Obama som drottningen verkligen gillar.

Det är en mysig feelgood-variant trots råa våldsbrott. Och uppenbarligen har författaren goda kunskaper om hur livet levs i de kungliga kretsarna. Som utomstående kan jag bara hoppas att bokens drottning är just så smart som hon porträtteras här. Ser fram mot fortsättningen.

LEIF-RUNE STRANDELL

S J Bennett

S J Bennett. Foto K T Bruce

Författaren på webben med texter om brott och kungligheter: SJBennettBooks.com

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22