WILFUL BEHAVIOUR

Oct 1st, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till Wilful behaviourAv Donna Leon
Arrow Books 2003
ISBN 0 09 941518 6

Den här boken har några år på nacken. Jag hittade den på vårt förträffliga bibliotek och  den gav mig några trevliga timmar i Venedig i sällskap med Guido Brunetti och hans hustru Paola.

En av Paolas elever, Claudia Leonardo, ber henne om råd eftersom hon är gift med en polis. Paola hänvisar henne till sin man. Han lyssnar till henne och hjälper henne så gott han kan, men han kan inte gå vidare utan att veta namnen på de inblandade.

Claudia tackar och går. Strax därefter hittas hon knivmördad i sitt hem.

Donna LeonBrunetti får hand om utredningen och ägnar det stort intresse. Spåren leder till en gammal dam, vars hem är fullt av konst. När också hon dör, ökar Brunettis misstankar. Mord?

Polisen letar sig tillbaka till krigsslutet, då det gjordes många affärer med konst; folk ville fly och sålde sina ägodelar för att få pengar. Signora Elettra får många tillfällen att trolla med sin dator och utnyttja sina många vänner.

Vad gör Leon till en så trevlig bekantskap?  Handlingen lunkar på i en behaglig fart. Läsaren bjuds på inblickar i familjen Brunettis liv, barnens bråk. Paolas kokkonst förgyller  Guidos tillvaro. När Guido hjälper en vän, leder det till att han kan skaffa sin hustru ett recept från en kokerska, som är känd för att hålla på sina recept.

Kommentarerna är ofta beska och roliga. När heliga jungfrun räddade Venedig från pesten, byggde man en kyrka till hennes ära. När amerikanerna segrade i andra världskriget fick Venedig Macdonald’s!

För övrigt delar jag Guidos oförmåga  att uppskatta Henry James, Paolas husgud.

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22