WHO WAS THAT LADY

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Craig Rice: The Queen of Screwball Mystery
By jeffrey Marks
Delphi Books 2001

Äntligen hur det kommit en biografi om en av de författare jag av två orsaker har satt mycket högt. För det första skrev hon bra deckare med både kluriga intriger och spännande handling, och för det andra skrev hon med stark humor. På den tiden fanns inte Donald E Westlake eller någon annan som skrev roliga deckare.

Författaren, Jeffrey Marks, är själv deckarförfattare. Han har intervjuat ett stort antal skribenter i genren. Inför denna biograf har han haft tillgång till Craig Rices efterlevandes arkiv, vilket naturligtvis underlättat hans gedigna research.

Jeffrey Mark visar i sin trevligt upplagda biograf kvinnan bakom namnet, eller rättare sagt bakom alla namnen Rice. Det blir kanske inte är den bild vi läsare gjort oss av deckarförfattarinnan som kunde skriva så man vred sig av skratt. Nej, det är en mycket komplicerad bild av en i mångt och mycket olycklig kvinna med enormt stora problem, inte minst med alkohol.

Marks har många både roliga och mindre roliga historier att berätta om Craig Rice, hennes liv och äktenskap samt naturligtvis hennes många böcker. Vi får läsa om hennes relationer till bokförlagen, till Hollywood, till sina män, sina närmaste samt många av deckarvärldens stora som hon naturligtvis kom i kontakt med.

En av dem är storsamlaren och miljonären Ned Guymon från San Diego, som betydde en hel del för henne.

Han kom att hjälpa henne i många svåra stunder under årens lopp. Boken ger fascinerande läsning om en gudabenådad författarinna, som mitt i allt det goda också hade ett helvete ibland.

En given bok att ställas i hyllan där du givetvis har en komplett samling av hennes svenska deckare = 16 böcker plus 1 magasin (Detektivmagasinet). De flesta är översatta av Ann-Sofi Reins och utgivna på Bonniers förlag.

Delphi Books är ett litet förlag som vi gratulerar till att ha fått med ovanstående bok som en av kandidaterna till årets Edgar i New York i maj. Av erfarenhet vet jag att det kommer att bli ett ”sug” efter denna bok om den vinner, vilket den har stora chanser att göra – så bra är den. Du kan beställa en signerad bok via www. The Authors Studio.org/Delphi/

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22