WHISKY BLUES Historien om Fat 1692

Jun 15th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Whisky BluesAv Per Erik Tell och Börje Berglund
Bokpro 2010

Per Erik Tell har skrivit ett antal väl mottagna kriminalromaner från Skåne (själv är han radioreporter från landskapet och har skaffat sig många fans genom sina program i Radio Kristianstad), förutom att han har skrivit om belgiernas fasansvärda framfart i Kongo för hundra år sedan och författat intressanta reseskildringar från USA. På senare tid har han varit bosatt i Argentina, men har flyttat hem igen, till Göteborg. Att han är en globetrotter bevisas kanske av att den nya boken Whisky Blues (skriven tillsammans med konstnären Börje Berglund) utspelas huvudsakligen i Skottland.

Whisky Blues är både en kriminalberättelse och en historik över den skotska whiskyn. I romanen auktionerar  MacMillan Distillery i Pitlochry ut sin 500-liters tunna Cask 1962 som anses vara världens bästa whisky  på en auktion i Aberdeen. Den säljs för 25 miljoner pund, vilket betyder att det åtminstone är världens dyraste spritförpackning.

För att reda ut bekymren tillkallas en kvinnlig, före detta hemlig agent med drag av både Modesty Blaise och Lisbeth Salander. Det visar sig att mycket har att göra med brevbäraren (som får heta postmannen trots att han ringer fler gånger än två) Oliver Campbell, som upplever en ganska kort men mycket intensiv tid i Pitlohcry. Det blir en kärleksberättelse förutom en story om oväntad död, men tyvärr mest om whisky och skotsk kulturhistoria, som inte minst Berglund kan mycket om och är särskilt förtjust i. Inget ont i det, men det får också berättelsen att sacka där den inte mår bra av inbromsningen.

Det man förväntar sig bli en actionthriller blir lite av en pusseldeckare, visserligen fylld av festliga upptåg och ögonkast mot kontemporära händelser. Det blir lite lattjo där berättelsen skulle ha mått bättre av gravallvar.

Det betyder inte att det här är en dålig kriminalroman, det är det inte. Bitvis är den rolig (inte minst den kärleksfulla beskrivningen av en åldrig whiskyspecialist och av en leende hund med ett litterärt namn) med blinkningar mot deckarens manschauvinistiska klichéer. Den är på sina ställen riktigt spännande, dock utan att nackhåren reser sig alltför besvärande.

Kristianstadskonstnären Börje Berglund föddes 1948 i Skövde. Hans favoritwhisky heter Talisker.
Per Erik Tell föddes 1956 i Stad. Han är mest förtjust i Old Pulteney. Förutom att han är författare har han varit förläggare i Vinslöv. Hans nu nedlagda förlag hette Tinna & Tells.

KJELL E. GENBERG

***

1919 blev den irländske järnvägsingenjören Freeman Wills Crofts (1879–1957) svårt sjuk och medan han repade sig, skrev han för nöjes skull en detektivroman. Boken heter The Cask och den översattes till svenska av Hildegard Wieselgren och kom som Vinfatet 1927. Vid urlastningen av några vinfat från en ångare i Londons hamn ramlar några av faten och skadas.

En av de skadade tunnorna är mycket tyngre än normalt och ur den kommer det sågspån och några sovereigns. Därtill finner man ett kvinnolik!

I Whisky Blues handlar det istället om ett whiskyfat. Det anses innehålla världens bästa whisky, men även här finns ett lik – en naken man denna gång. Utan tvekan kan man kalla boken en modern Vinfatet.

Allt är minst lika spännande som hos Crofts!

Annars går till en början deckarassociationerna inte bakåt mot 20-talet utan framåt mot James Bond:

– My name is Connery. Sean Connery, presenterar sig den berömde Bond-skådespelaren, när han ska introducera auktionen på det ohyggligt värdefulla fatet Cask 1692. Connery använder den Aston Martin som James Bond körde i filmerna Åskbollen och Goldfinger. Bilen är bara tillverkad i fyra exemplar — exklusivt så det räcker!

Den historia som serveras i snabba tidsklipp är verkligen också exklusiv. Därtill välskriven och utpräglat spännande. Det här är en deckare som klart hör till årets bästa i Sverige.

En huvudperson i historien Duncan MacMillan, tror bestämt att han åstadkommit världens bästa whisky. Han innehar MacMillan Whisky Distillery som ligger i de skotska högländerna.

Vid auktionen försöker en lord Humbleton köpa in tunnan, men den säljs till ett konsortium som vill bevara skotsk whisky skotsk. Och som en mörk bakgrund ligger “en kolsvart morgon” 1692 då nästan fyrtio personer slaktades under ett lömsk överfall vid Glencoe i högländerna – minnet lever kvar och skulden är inte betald.

Av författarna är det kanske främst Björn Berglund som är whiskyälskare – till professionen är han konstnär med tonvikt på skulptur i betong. Denna bok är hans debut.

Per Erik Tell är en mer garvad skribent. Han har skrivit några utmärkta deckare, en historisk bok om svenska öden i Afrika, en om svenskar i USA samt en om dragspelskungen Hakon Swärd. Han har med andra ord en ovanlig kulturell bredd – har också haft ett kulturkafe´ och varit radioman, bl a domare i Vi i femman. Till nyligen bodde han i Buenos Aires!

Whisky Blues är en högst annorlunda och ovanligt njutbar svensk deckare.

JEAN BOLINDER

[Jean Bolinder är, förutom medarbetare i DAST, också författare och konstnär. Han bjuder denna sommar på ett verk betitlat Öminne, här nedan]

Bolinder Sommarbild

Per Erik Tell

Per Erik Tell

Börge Berglund

Börge Berglund

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22