WEIRDO

Jun 10th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till WeirdoAv Cathi Unsworth
Weirdo 2012
Överatt av Per Planhammar
Kalla kulor 2013
ISBN  978-91-87049-26-2, 382 sid

Det här är en spänningsroman som det egentligen, av skilda skäl, inte är så lätt att bli klok på från början, men efterhand snärjs man in i Cathi Unsworths berättelse om mord, satanism och en ”galen häxas” påverkan på människors sinnen. Allt börjar 1983 när en ung flicka vid namn Corrinne Woodrow i staden Ernemouth i det engelska grevskapet Norfolk döms för mord på en skolkamrat. Det är lokalbefolkningen som kallar henne för Östra Englands Galna Häxa och vill se denna ”weirdo” (knasboll) förpassad från samhället för lång tid.

Men det finns oklarheter i fallet. Blev Corinne dömd för att en vidskeplig och klassmedveten allmänhet påverkade domslutet? Och vad betydde egentligen lojaliteten mellan tonåringar? Var den dömda flickan ensam om dådet? Borde hon verkligen sitta inspärrad?

Cathi Unsworth2003, 20 år efter domen, har man på grund av DNA-teknik, som inte existerade när mordet begicks, har en advokat fått indikationer om att allt inte stod rätt till och anlitar förre polisen Sean Ward, nu privatdetektiv, som reser till platsen för att skaffa sig en egen uppfattning om hur det egentligen ligger till.

Det visar sig att Ernemouth är en plats där de flesta invånare helst vill se historien glömd och begravd för alltid. Ward får det inte lätt när han i en hemlighetsfull småstad fylld av tigande människor ska försöka leta sig fram till sanningen. Han får emellertid hjälp av lokaltidningens kvinnliga chefredaktör Francesca Ryman.

Det har blivit en dramatisk och väl komponerad historia där händelserna 1983 och 2003 speglas i varandra i varvade kapitel till en närmast gotisk historia där svart magi har betydelse. Gamla klasskamraters utsagor ger Ward en bild av Corinne och han får indikationer om att det finns en hel del okända faktorer som hade betydelse i samband med mordet – och att det fortfarande, tjugo år senare, finns människor som gör vad de kan för att inte sanningen ska uppdagas. Samtidigt berättas en hel del om stadens och stadsbornas fördomar och personliga kopplingar. Givetvis hamnar både Sean och Francesca i dödlig fara när de kommer alltför nära gåtans lösning.

Unsworth har skapat en suggestiv miljö av staden. Lite påminner den om ett av de samhällen  H. P. Lovecraft älskade att röra sig i. Den rädsla som skapas ligger någonstans mellan raderna medan handlingen så sakteliga stretar sig fram

Unsworth startade sin skrivande karriär som musikjournalist och har vid sidan av detta yrke hunnit med att skriva både längre och kortare texter. Weirdo är hennes fjärde roman. Alla kapitelrubriker är på engelska, låttitlar hämtade från bokens 80-talskapitel, och allesammans finns samlade till en spellista på Spotify.

KARL HJELM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22