WATER FOR ELEPHANTS Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow

May 1st, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till Water for elephantsAv Sara Gruen
Water for Elephants 2006
Översatt av Eva Mazetti-Nissen
Bra Böcker pocket 2011
ISBN 978-91-7002-929-5, 367 sid

Debutanten Sara Gruens Water for Elephants låg länge i topp på New York Times bästsäljarlista och har dessutom hunnit med att bli en uppmärksammad långfilm. Boken handlar om den 90-årige Jacob Jankowski som sitter på hemmet och minns sitt liv. Som 21-åring lämnade han i förtvivlan över sina bekymmer hemmet och föräldrarna och började arbete hos Bröderna Benzini som kallade sin andra rangens etablissemang för sin ”spektakulära cirkusshow”.

Sara GruenDär hamnar han i en omgivning fylld av märkliga människor – ryttarinnor, djurtämjare, clowner och missfoster – som alla bor på samma skraltiga tåg som han själv och reser genom 30-talets depressiva Amerika.

Landskapet utanför tåget och cirkusen hade varit mer eller mindre laglöst under lång tid men här härskade egna lagar, inte så lätt att alltid begripa och ofta så inskränkta att de som tvingades lyda under dem måste omfatta dem som en livsstil.

Sara Gruen har skrivit en rolig, personlig och psykologiskt intressant roman som till råga på allt är en bladvändare. De människor – och djur – hon beskriver har flera dimensioner. Huvudpersonen Jacob är inte samma man när han kom till cirkusen som när han som ensam människa sitter och tänker tillbaka på sitt liv.

BARBRO LINDBORG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22