WASHINGTONDEKRETET

Aug 7th, 2016 | By | Category: 2016-08 aug, Recension

Omslag till WashingtondekretetAv Jussi Adler-Olsen
Washingtondekretet, 2006
Översättning Leif Jacobsen
Albert Bonniers förlag, 2016
ISBN 978-91-0-013724-3, inbunden, 636 sidor

Det här är en tjock bok, men recensionen blir kort. Jag gillar verkligen Jussi Adler-Olson när han skriver om Avdelning Q, och visst kan han skriva och berätta.

Men här: det är så tydligt att han vill visa hur farligt även till synes stabila demokratier lever (som om vi inte redan sett både Le Pen och Trump agera). Alltså ett vällovligt ämne för en thriller.

I centrum en amerikansk presidentkandidat, som också blir president, som är vad vi skulle kalla liberal och öppen. Men som, när hans gravida hustru mördas under valsegern vänder helt om och börjar använda de legala möjligheter som finns för att agera på egen hand utan kongressbeslut. Det är en möjlighet som finns genom USAs katastrofmyndighets rätt att agera i krislägen.

Detta utnyttjas, och hela landet påverkas.

Tyvärr, jag blir inte engagerad. Det är för många ord, för mycket berättande om detaljer. Möjligen är källhänvisningarna i slutet dem jag borde läsa för att verkligen ta till mig hur USA skulle kunna misskötas, särskilt nu i dessa Trump-dagar (en man som tydligen inte riktigt känner till författningen).

Snälla Jussi, kom igen i dagen Danmark.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen. Foto Bjarke Johansen

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22