WAGNERS MÖRKA PUNKT

Jan 18th, 2008 | By | Category: 2001-4, Recension

Av Per Landin
Symposion 2001

Detta är en bok om fallstudier, tyska sådana, och titelpersonen är byskolläraren Ernst August Wagner som år 1913 blev känd som massmördare. Han befanns sinnesjuk och hamnade på mentalsjukhus där han under 25 år skrev historiska dramer. Dessutom författade han en väldig och oerhört antisemitisk självbiografi som möjligen kan ha inspirerat en viss Adolf.
En av historierna i boken handlar om en person som alla med intresse för kriminaljournalistik känner väl till: skomakaren Wilhelm Voigt som klädde ut sig till kapten och lurade till sig förorten Köpenicks stadskassa. Några nya detaljer i det dramat har förfallaren också lyckats hitta.
I Östtyskland fanns Hilde Benjamin som begick massmord i lagens namn som världens första kvinnliga justitieminister. Vi får också läsa om Erna Dorn (halshuggen 1953 för brott mot mänskligheten). Sally Epstein (dömd för mordet på nazisten Horst Wessel), Manfred Böhme (Stasi-agent) och livslögnaren Hans Schwerte som hette Hans Ernst Schneider när han tillhörde Heinrich Himmlers stab under kriget. Det här är en bok som innehåller mycket klokskap tillsammans med underförstådda varningar om att vi inte är immuna mot ondskan.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22