VYSSAN LULL

Mar 29th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Vyssan lullAv Carin Gerhardsen
Ordfront 2010

Detta är författarens tredje deckare i vad hon och förlaget kallar Hammarbyserien. Nej, det har inte mycket med fotboll att göra, utan handlar om poliserna i (fiktiva) Hammarbys polisdistrikt på Söder i Stockholm.

Denna gång är det ett mord, till synes kallblodigt, på en mor och hennes två barn, utan strid i hemmet. Kvinnan är från Filipinerna, skild från en äldre svensk man. Hennes svenska kontakter är få, bara en anonym man har dagis kännedom om.

Carin GerhardsenPoliskollektivet hämmas av att deras mest data- och registerkunnige medlem är borta, ledig tror man först men snart inser man att han är försvunnen.

Inom gruppen finns också andra problem: chefen är otrogen och har samvetskval över det men vet inte hur han ska få slut på förhållandet. En ung kvinna har våldtagits och hon vet säkert vilken kollega det är som spridit bilder på övergreppet.

Det är alltså en rad parallella skeenden runt huvudproblemet kring morden.

Där finns också, som alltför ofta nu för tiden, funderingar och minnen som en fängslad man redovisar. Och vi ska som alltid förstå att detta på något sätt hänger ihop med huvudproblemet.

Det är skuldkänslor som är den röda tråden i flera av skeendena. Naturligtvis också grunden för lösningen. Och författaren lyckas få ihop alla trådar på slutet.

Välskrivet, lättläst, skissartade personporträtt, miljöer som antyds (lättast om man bor på Söder). En bra huvudintrig, en grundläggande känsla av hygglighet i all ohyggligheten. Alltså en deckare bland många andra svenska (genomsnittsnivån är god) som inte sticker ut särskilt. En hygglig underhållning med en underliggande allvarlig diskussion om vad familjehemligheter och skuldkänslor kan ställa till med.

LEIF-RUNE STRANDELL

Hammarbyseriens webbplats: http://www.hammarbyserien.se/

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22