VREDENS DAG

Sep 13th, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till Vredens dagAv Magnus Alkarp
Historiska Media, 2015
ISBN 978-91-7545-134-3, 432 sidor

Magnus Alkarp flätar samman ett kidnappningsdrama i Stockholm 1973 med polska partisaners frihetskamp under andra världskriget 1944 i denna politiska thriller som samtidigt är en kärlekshistoria som inte riktigt blir av. Andra världskriget finns hela tiden med som en skugga, en anledning att fundera över människans ansvar och om man verkligt kommer ihåg det man borde minnas. En del av de frågeställningar som kommer fram får efter hand svar i denna berättelse om ett krig som egentligen aldrig tog slut.

I augusti 1973 dog Sveriges kung Gustav VI Adolf och större delen av landets befolkning satt som klistrade vid TV-apparaterna när rånaren Janne Olsson under en permission från fängelset gick in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm beväpnad med kpist. Polis anlände och en av dem sårades av ett skott. Olsson tog fyra personer som gisslan och krävde att den superkände brottslingen Clark Olofsson skulle föras till banken och att han skulle utrustas med tre miljoner kronor, hjälmar, skottsäkra västar, handeldvapen och en flyktbil. Efter en tid löstes dramat i och med att polisen satte in gas.

Alkarps berättelse börjar några veckor tidigare, en torsdag i början av augusti.  Då överfalls och kidnappas svenske medborgaren Simon Krezenzky på en gata i Stockholm. Han tvingas in i en bil , får en huva över huvudet, förs till en stuga där kvinnorna som gripit honom håller honom som gisslan. De förhör honom men han begriper sig inte på frågorna och deras krav. Han motfrågar så mycket att det ibland nästan känns som att han förhör sina fångvaktare.

Så småningom kommer det fram att kidnapparna är en terroristcell som bestämt sig för att avslöja och straffa gamla krigsförbytare och därmed skipa rättvisa för nazismens offer.

Beskrivningen av Simon Krezenzkys fångenskap förmedlar verkligen den klaustofobiska känsla en gisslanfånge måste känna. Samtidigt håller han huvudet kallt och lyckas med konststycket att splittra gruppen som inte är så politiskt enig som de vill ge sken av.

En fråga som både terroristerna och läsaren ställer sig är om Simon Krezenzky verkligen är den han påstår sig vara. Vissa trådar bakåt orsakar tvivel.

Det är en spännande roman, en bladvändare, och författaren håller spänningen vid liv hela tiden. Detta är beundransvärt med tanke på att intrigen är rätt invecklad. Det kalla krigets återverkningar i svensk miljö är träffsäkert beskrivet.

Magnus Alkarp, född 1959, är författare, arkeolog, historiker och musiker som tidigare skapat sig ett namn med fackboken Fyra dagar i april (2013), som skildrar svensk nazism på 40-talet. Han har också skrivit de skönlitterära böckerna De gyllene åren och Mästaren vid vägens slut vid sidan av arbetet som krönikör i bland annat Upsala Nya Tidning.

PER MAGNUSSON

Magnus Alkarp

Magnus Alkarp. Foto Stewen Quigley

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22