VORY. Den ryska supermaffian

Oct 20th, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Recension

Omslag till VoryAv Mark Galeotti
The Vory. Russia’s Super Mafia, 2018
Översättning Manne Svensson
Albert Bonniers förlag, 2019
ISBN 9789100178413, inbunden, 352 sidor

Den ryske gangstern har seglat upp som arvtagare till den sovjetiske spionen som en centralgestalt i floran av mer eller mindre mytiska hotbilder i vår tid. Plötsligt finns han överallt i filmer och tv-serier, den extravaganta mördaren som kombinerar öppna och ljusskygga affärer som det passar honom själva – och, verkar det som, den som sitter på makten i Kreml.

Förvirrande för den som vill skilja mellan rätt och fel (för att inte tala om ont och gott), men kanske inte helt orealistiskt enligt rysslandskännaren Mark Galeotti. I Vory ger han många konkreta och fascinerande exempel på det långvariga samspelet mellan den organiserade kriminalitet och statsmakten före, under och efter sovjettiden.

På tsartiden grasserade kriminaliteten i ett land med enorma avstånd, underdimensionerade polisstyrkor och en inte alltid välsmord byråkrati. Revolutionen inledde en tid med flera förändringar. Efter en kaotisk start, när en politiskt oinformerad gangster rånade Lenin på hans bil utan att begripa att han istället kunde han ha kidnappat ledaren, följde Stalins hårt åtstramade centralstyre som inte gav de kriminella större svängrum. Under 1970- och 80-talens stagnation och systemupplösning blev dock förhållandena på nytt fruktbara för den organiserade brottsligheten.
Den viktigaste under sovjetepoken var, enligt Galeotti, att en äldre kriminell ”hederskultur” med respektavstånd till statsmakten stegvis avlöstes av en mer positiv vilja till samarbete med lägervakter i Gulag och lokala partibossar. Åtminstone så länge som det gynnade den kriminelles egen maktställningen och gav bra avkastning.

Mark Galeotti1990-talet framstår i Galeottis bok som en vild backanal för nya och gamla gangsterbossar som slog ihjäl varandra – och en del andra – på jakt efter grova vinster i den våldsamma privatiseringens efterföljd. De utrymmen som snabbt öppnades för narkotikahandel, människosmuggling, piratkopiering och annat bidrog dessutom till intäkter som snabbt kunde omsättas i feta guldsmycken, privatpalats, lyxyachter – och pråliga gravmonument.

Galeotti noterar att Putin under sina år vid makten satt tydliga gränser för gangsterverksamheten, men skriver att staten själv nu verkar ha anammat en del av de kriminella strukturerna, både inom landet och i kriget i östra Ukraina.

Vory är en djupdykning i den grova ryska brottslighetens rottrådar som håller läsaren på helspänn och skapar sammanhang i förhållanden där saga och sanning lätt glider samman. Undertiteln ”Den ryska supermaffian” är dock lite underlig. I stället för att låta maffian tona fram som en mystisk urkraft beskriver ägnar Galeotti hur den utgörs av olika nätverk och lösare organisationsformer. Det ger perspektiv på de mest upphetsade maffiaskildringarna, men väcker också nya frågor om den samtida multigangstern som laglig affärsman, illegal storhandlare och politisk bulvan.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22