VITTNE

Aug 26th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till VittneAv Caroline Mitchell
Witness, 2016
Översatt av Fredrika Spindler
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-344-1, 320 sidor

Jag kan inte påminna mig att ha läst en intrig liknande denna tidigare.

Solomon har dömts till fängelse för mord på grund av hustrun Rebeccas vittnesmål. Sedan dess har hon byggt upp en sin tillvaro och skaffat ny familj. Tio år efter rättegången mot förre maken ringer telefonen med ett sinistert budskap från honom. Hon ska tvingas bevittna lika många brott som år han suttit i fängelse och inte nog med det – hon ska själv välja ut de som blir brottsoffer. Alternativen är få: om hon inte besvarar samtalet kommer hon att skadas och om hon går till polisen kommer hon att dödas.

En skrivbordsprodukt? Naturligtvis men en som griper tag i läsaren som dras in i en allt mörkare spiral för varje blad som vänds. Mitchells beskrivning av den manipulative Solomon och hans påverkan på Rebecca blir nästan påfrestande att ta till sig. Hennes skräck och behov av att hela tiden se sig över axeln är så gediget porträtterat.

Boken har flera temata och Mitchell väver ihop dem på ett sätt som är beundransvärt och samtidigt skrämmande för att inte säga engagerande. Spänningen hålls hela tiden på en hög nivå genom olika vändningar. Mycket smart!

Man följer andlöst Rebeccas valmöjligheter. Antingen hänger hon med i Solomons spel eller också försöker hon hitta ett sätt att sätta stopp för honom. Känslan av att på sätt och vis bli våldtagen enbart för att någon tar sig alltför nära är beskriven på ett sätt som går att förstå samtidigt som den arma kvinnan är tvungen att försöka behålla de hemligheter ur det förflutna som faktiskt finns.

Oavsett vad hon haft för sig tidigare är Mitchells text skriven så att man tvingas tycka om Rebecca, sörja över de olyckor som förekommit i hennes liv och nu detta med Solomon och hans hotfulla mobiltelefon.

Caroline Mitchell har tidigare arbetat som polis. Efter att ha gett ut ett antal spänningsromaner skriver hon idag på heltid. Vittne är hennes första roman på svenska.

ELISABETH CARLSSON

Caroline Mitchell

Caroline Mitchell. Foto Caroline Mitchell

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22