VIT KRYSANTEMUM

Apr 18th, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omslag till Vit krysantemumAv Mary Lynn Bracht
White Chrysantemum, 2018
Översatt av Ylva Ståhlmarck
Bookmark Förlag, 2018
ISBN 978-91-88345-62-2, 397 sidor

Vit krysantemum är berättelsen om två koreanska systrar, Hana och Emi, som skiljs åt år 1943 när andra världskriget brinner som hetast. Hana är djuphavsdykare och som sådan ovanligt fri för att vara kvinna. En dag hittas hon på stranden av japanska soldater och hon hamnar i sexuellt slaveri på en militärbordell. Hon vet att alla kvinnor i närheten riskerar samma öde och för att skydda Emi håller hon tyst och låter sig bortföras.

Systern växer upp i ovisshet om vad som hände Hana vars berättelse utspelar sig under krigsåren. Emis redogörelse handlar om 2000-tal då hon, som åldrad kvinna, fortfarande söker efter sin storasyster.

Mary Lynn BrachtBrachts språk är rakt på sak och boken är mästerligt gestaltad. Varje del i berättelsens olika avsnitt visar fram lidanden av olika dignitet och de förs fram gång på gång på ett sätt som får det att hugga i hjärtat. Man förstår verkligen den båda systrarnas trauman där Hanas elände speglas i Emis smärta. För all del också föräldrarna sorg när de kastar krysantemum i havsvågorna till minne av en älskad dotter. Samtidigt som krysantemum är en koreansk symbol för sorg är blommorna symbolen för den japanska kejserliga makten. Dualismen är tydlig och Emi kan aldrig riktigt njuta av att se blommor.
Men boken innehåller mer. Den berättar visserligen mest om koreanskt lidande, inte minst hos de åldrande tvångsprostituerade men också om hur de japanska soldaterna blev avhumaniserade av allt de beordrades att göra – och av de uppoffringar deras släkt tvingades till.

I Vit krysantemum har inte kriget slut för att Japan besegrades 1945. Det var först 1993 som den japanska regeringen erkände förekomsten av militärbordeller trots att FN uppgett att närmare 200.000 kvinnor, mest koreaner men också filippinska och japanska, tvingats till sexuellt slaveri för de japanska soldaternas räkning.

Boken berättar förvisso en fiktiv historia men Bracht vill lyfta fram en historia som annars riskerar att begravas för alltid. Emi och Hana blir representanter för de koreanska kvinnor som sändes till bordellerna och för dem som blev kvar.

Mary Lynn Bracht är en amerikansk författare av koreansk härkomst, bosatt i London. Efter ett besök i sin mors barndomsby kände hon sig manad att ge röst åt alla kvinnor som tvingats till japanska bordeller. Vit krysantemum är hennes debutroman.

ROSA MATTSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22