VIT KRYPTA

May 3rd, 2018 | By | Category: 2018-05 maj, Recension

Omslag till Vit kryptaAv Mariette Lindstein
Forum, 2018
ISBN 9789137151502, inbunden, 389 sidor

Författaren har tidigare givit ut en trilogi om Sekten på Dimön. Hon har varit medlem i scientologirörelsen men hoppade 2004 av. När hon började skriva anammade hon det kända rådet att skriva där du står. Både trilogin och denna roman handlar därför om olika problem med sekter.

Enäggstvillingarna Alex och Dani är på de flesta sätt oskiljaktiga. Vid 22 års ålder försvinner Dani. Alex får ett sammanbrott, men repar sig och tar anställning hos psykologen Carl Asher. Lönen är hög, men arbetsinsatsen verkar tämligen flytande. Hon kan inte låta bli att söka och göra efterforskningar av vad som hänt hennes syster. Hon börjar misstänka att en sekt ligger bakom kidnappningen.

Läsaren får parallellt följa de båda systrarna, vilket gör att de vet mer än de drabbade. Ska Alex hinna rädda Dani, eller ska hon själv hamna i sektens garn? Vem är egentligen den charmige men oförutsägbare Carl? Många är frågorna som ställs och man får inte reda på allt förrän i bokens upplösning. Under tiden inträffar en serie mystiska händelser som förbryllar Alex.

Trots att det är ett allvarligt ämne som Mariette Lindstein behandlar får boken drag av gamla tiders mysrysare. De klassiska ingredienserna finns där, men den hemska historien biter inte riktigt, den känns inte tillräckligt otäck.

Kanske är persongestaltningen i grundaste laget. Karaktärerna ger varken engagemang eller igenkännande. Det här hade kanske kunna bli riktigt bra med lite mer bearbetning. Ett splittrat tvillingpar är förvisso inte nyskapande men är ändå tillräckligt intressant att bygga en historia kring.

NISSE SCHERMAN

Mariette Lindstein

Mariette Lindstein. Foto Adde Halmstad

 

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22