VIT FJÄRIL

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

Av Walter Mosley
White Butterfly 1992
Översatt av Mats Gellerfelt
Norstedts 1997

En i flera avseenden mycket svart roman, där Mosleys privatdeckare Easy gör ett försök att komma bort från gatulivet genom att leva familjeliv. Av detta blir bara pannkaka när flera svarta kvinnor hittas mördade och stympade i Los Angeles. Då är det ingen som bryr sig, men så mördas en vit kvinna på samma sätt och Easy tvingas hjälpa polisen att finna mördaren.

Det här skulle kunna vara en väldigt bra roman – och är det saken för dem som står ut med en text där ghettospråket förvandlats till ett slags svensk slang. Jag tycker att Mats Gellerfelt har gjort ett fantastiskt arbete med översättningen (att försvenska Mosley är säkert något av det marigaste man kan ge sig på) men även originalet var nästan plågsamt att läsa. Man tappar mycket av flytet i händelseförloppet när man oavbrutet måste stanna upp för att kontrollera vad människorna säger och vad de kan tänkas mena med vad de säger.

KARL-BERTIL JANSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22