VIT DAM, SVART DAM

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Christian Aage [pseud för Kjell E. Genberg]
Tre Böcker 2005

Ett åkeri med endast ett par truckar kontrakteras genom fax av ett stort företag. Förutsättning för att åkeriet ska få uppdraget är att last och destination hålls hemligt. Det går (bokstavligen) åt skogen, naturligtvis.

Upplägget i Aages senaste kriminalroman om poliserna i Göteborg och kommissarie Arnold Nyman i synnerhet är skenbart genomskinligt. Komplikationer tillstöter och brottet eskalerar i flera brott. Det är bra och boken tar inte slut alltför fort, den är på nästan 300 sidor.

En intensiv utredningsperiod skildras. Det är värmebölja. Det är en upplösningens tid och man svettas, duschar och dricker vatten och känslor hålls inte tillbaka. Med hettan kommer påfrestningar. Extra stingsligt kan det vara när en kvinna, inte helt väntat för alla, blir kommissarie och ska hålla i trådar och bena ur revirtänkande. Hon har fått jobbet för att hon är lojal och inte låter sitt privatliv gå ut över arbetet. Som hon jobbar bör hon predestineras till att småningom gå i väggen enligt statistiken, men i boken ger hon järnet.

I Vit dam, svart dam fördjupar författaren läsaren i kunskaper om teknikaliteter i polisarbetet. Poliser videofilmar och dokumenterar, samlar oförtrutet blodsdroppar och fingeravtryck och klurar ut hur en person kan bevisas ha befunnit sig på två platser samtidigt. Det är ett gediget polisarbete som skildras och även en ytlig besiktning av ett lik hinns med samt en genomgång om hur det är med larver på lik. Mest ändå påverkar de enskilda poliserna arbetet. De har ögon och öron med sig samt en kunskap om buset som leder framåt.

Arnold Nyman förnekar sig inte utan polisarbetar skickligt och per intuition. Han är på avgång med en kort tid kvar till pension. Det är som om han kan betrakta sig själv och andra utifrån; numera prestigelös, med ett inre leende när kollegerna munhuggs. Han har känslomässigt greppat att med ålder kommer krämpor och frågan är om han ska flytta ur sin villa eller inte. Hans vänner är åldriga och skröpligheten skördar och det blir lite tråkigt för Nyman.

Aages skriver Göteborg på många sätt. Uppenbara avläsningar av klasstillhörighet ger mentala krockar i möten mellan människor. Orden ”neger”, ”underklass” och ”societet” finns i dialogens undertext vilket ger en extra udd till de mänskliga öden som skildras i Sveriges andra stad med omnejd.

Vit dam, svart dam är den sjunde i sviten om Nyman. Läs dem. Den första heter Italiensk öppning och gavs ut 1999.

HELGA LINDH  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22