VISNING PÅGÅR

Apr 15th, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Recension

Omslag till Visning pågårAv Sofie Sarenbrant
Ponto Pocket, 2015
ISBN 978-91-7475-194-9, 400 sidor

En doldis i den svenska deckardjungeln som tycks fälla många byten är Sofie Sarenbrant. Enligt förlaget har hon sålt över 370 000 böcker under sin relativt korta karriär, en aktningsvärd siffra. Visning pågår är hennes femte deckare och ger en antydan om varför det gått så bra. Hon skriver rappt och precist i korta kapitel, beskriver relationer trovärt och berättelsen är dramaturgiskt välbyggt och tidsmässigt överskådlig.

Familjen Göransson ska sälja sig Brommavilla och morgonen efter en visning finner sexåriga dottern Astrid sin far mördad i gästrummet. Han har dödats med en kökskniv som tydligen tillhör familjen.

Sofie SarenbrantBrottet utreds av den gravida kriminalinspektör Emma Sköld, som för tredje gången är huvudperson i Sarenbrants böcker, och hon kan konstatera att ingen tycks ha brutit sig in i villan. Men nog verkar det underligt att Astrid påstår att en främmande människa klappat henne på kinden under natten.

Trots graviditetskomplikationer och förnimmelsen av den lycka det växande barnet ska ge henne har Emma den professionella tankeverksamheten med sig. Hon gör sitt bästa att radera ut bekymren med den förre pojkvännens efterhängsenhet och koncentrerar sig på fallet så gott det går.

Den göranssonska familjen är knappast något ideal. Maken Hans har, visar det sig, plågat hustrun Cornelia både fysiskt och psykiskt, så det är inte att undra på att hon blir misstänkt, i synnerhet som makens död kan ge henne friheten åter och ekonomiskt oberoende.

Men så inträffar fler dödsfall i samband med husvisningar och kriminalinspektören inser att hon via bekanta och släkt dras djupare in i dramatiken. Och det kan vara dramatiskt att sälja sitt hus med allt vad det innebär av ekonomiska rädslor och nostalgiska känslor.

Varken Emma eller hennes kollegor på tekniska roteln får det lätt. Ett hus som varit utlagt för visning är en komplicerad brottsplats där många människor vistats och troligen rört vid saker. Kanske kan någon till och med ha dröjt sig kvar efter visningen. Mördarjakten tycks ideligen förirra sig in i återvändsgränder.

Naturligtvis lyckas personalen på våldsroteln till sist knäcka fallet och den fiffiga Sofie Sarenbrant ser till att en kraftig cliffhanger ökar intresset för den nästa boken i serien.

ELISABETH CARLSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22