VISHETENS STEN II

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Del II: Den visa kvinnan
Av Christian Jacq
La Pierre de Lumière, La Femme Sage 2000
Översatt av Ingrid Pleyber
Prisma 2000

Vill du lära dig något om det antika Egypten, köp gärna den här boken. Vill du läsa en bra roman med trovärdiga personer, köp en annan.

Detta är andra delen i Jacqs serie om den mystiska Vishetens sten. Ramses den Store har just dött. Det skapar politisk oro och spelrum för intrigmakare, men också möjligheter för unga hantverkare att visa vad de går för när faraos grav skall smyckas.

Författaren är kunnig och delar frikostigt med sig av sina kunskaper i allt från klädskick till färgtillverkning på faraos tid. Lite väl frikostigt, kanske. Ambitionen att förmedla fakta ligger som en våt filt över historien, vilken inte blir bättre av att personerna är lika endimensionella som på en egyptisk gravmålning. Sanningens plats, där man arbetar med faraos grav, befolkas av stereotyper som den ambitiöse men hetlevrade unge målaren Paneb, den omutlige byggmästaren Nefer och den elake skattmästaren Mehy och hans ännu elakare hustru. Några förklaringar till varför människorna handlar som de gör är det inte tal om. Och för att läsaren inte skall missförstå något, tvingas personerna fråga varandra om saker som borde varit självklara för vem som helst som levde i Egypten på den tiden. Inte särskilt imponerande när det gäller en författare som skrivit över 50 böcker.

KAROLINA BJÄLLERSTEDT MICKOS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22