VIRUS

Jul 20th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Recension

Omslag till VirusAv Paul McEuen
Spiral 2011
Översatt av Jan Järnebrand
Bazar Förlag 2013
ISBN 978-91-7028-288-1, 358 sid

Svampexperten och Nobelpristagaren Liam Connor, 83 år, antas ha begått självmord när han hittas på botten av de kända Ithacaravinerna i New York. Det tror inte hans forskarkollega professor Jake Sterling vid Cornelluniversitetet. Han börjar gräva i saken tillsammans med den dödes dotterdotter och hennes son och de upptäcker kodade meddelanden som den gamla forskaren lämnat efter sig.

Paul McEuenDessa pekar mot andra världskriget (bokens prolog utspelas 1946, strax efter Hiroshima och Nagasaki) då japanerna utvecklade ett biologiskt vapen bestående av dödliga svampsporer, av sina upphovsmän kallar Uzumaki. Ordet betyder spiral vilket är bokens originaltitel. Vapnet används med framgång mot ett amerikanskt hangarskepp.

Ledtrådarna visat på att Uzumaki inte är utrotat och därmed är den spännande historien igångsatt, en technothriller av klass. Här förekommer små robotar, inte större än ett litet frö.

In på scenen kommer en vildsint asiatisk sadist och det är strax därefter som Jake Sterling får kännedom om sin gamle kollegas förmodade självmord. Jake är nanospecialist och en hel del av historien hamnar på mikronivå. Låter dystert men är det inte eftersom McEuen tar med läsaren på en berg-och-dalbaneresa med goda och med onda som styrs av omänsklighet och girighet. Lite klichéartat men det fungerar.

Paul McEuen är fysikprofessor vid Cornelluniversitetet i staten New York och prisbelönt forskare inom nanotekniken. Boken utsågs till 2012 års debutthriller av International Thriller Writers Association när den kom ut i USA.

JAN NYGREN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22