VINTERSTÄNGT


Sep 22nd, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till VinterstängtAv Jørn Lier Horst
Vinterstengt 2011
Översatt av Cajsa Mitchell
Lind & Co, 2015
ISBN 978-91-7461-403-9 380 sidor

En man ska stänga sitt fritidshus för vintern och upptäcker att det varit inbrott. Det lyser i grannhuset och han går dit för att höra om tjuvarna hälsat på även där. Istället för grannen, en känd tv-profil, påträffar han en död man i skidmask.

En av poliserna som sedan kommer till brottsplatsen är William Wisting. På väg därifrån blir han överfallen och bestulen på sin bil. Den döde mannen i skidmask försvinner i samband med transporten till obduktionen och ingen vet därför vem han är. Tv-profilen svarar inte i mobilen. Frågorna hopar sig. Inte minst vad det är alla fåglar som hittas döda i fritidshusområdet drabbats av.

Jørn Lier HorstVinterstängt är den tredje polisromanen av den norske författaren och polisen Jørn Lier Horst som blivit översatt till svenska. De tidigare är Jakthundarna och Grottmannen. För Jakthundarna fick Jørn Lier Horst bland annat Svenska Deckarakademins pris Glasnyckeln för bästa till svenska översatta kriminalroman.

Jag tycker att det var svårt att komma in i historien och blir inte engagerad. Problemen är tre.
•    Med all respekt för författarens kunskap och kompetens, emellanåt dröjer texten kvar vid detaljer, dialog och förklaringar som inte bär historien framåt utan får läsningen att tappa fart.
•    Vem är polisen William Wisting egentligen? Han är huvudperson i alla tre böckerna, men är vagt beskriven och blir därmed ganska ointressant att kroka arm med.
•    Vinterstängt har ett omfång på cirka 380 sidor, men är avstyckad i 75 oftast superkorta kapitel. Några är bara på en och en halv sida. Varför? Jag tror att historien hade mått bra av att som helhet kortas ned och komprimeras och samtidigt göra kapitlen lite längre.

Det känns för tydligt att det varit bråttom med att ge ut boken. Då hakar jag lätt upp mig på sådant jag annars skulle ha överseende med. Som när en person som heter Martin, blir omdöpt till Anders på nästa sida.

Trots min buttra ton tänker jag fortsätta att läsa Jørn Lier Horst. Han har egentligen allt som behövs, kunskap, driv och intriger. Utom möjligen en lagom kritisk lektör.

ANCI ROSÉN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22