VINTERKRIGARNA

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av David Gemmell
Winter Warriors 2001
Översatt av Björn B. Jacobsson
B. Wahlströms 2005

David Gemmells Vinterkrigarna är rena arketypen för fantasyns hjältemönster. Dessa klassiska element inkluderar gråsprängda krigshjältar, skapandet av ett imperium, förebådande av konungar och givetvis en demonfurste som nytt hot. Men alla dessa gamla idéer tar inte bort läsglädjen när ingredienserna används väl. När jag läste originalet retade jag mig på hans sätt att ställa sig över syntax- och kommateringsregler, tydligen för att ge historien mer fart. Den språkliga rytmen blev lidande men den har översättare Jacobsson fixat till.

Men ett av Gemmells försonande drag är hans karaktäristik. Han är en naturbegåvning när han beskriver verkliga människor – alltså inte demonfurstar eller gudar. Detta gör hans böcker bättre än mediokra och Vinterkrigarna är inget undantag. Personer som Bison, Nogusta och Kebra profileras något som får intrigen att fördjupas.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22