VINDARNAS Ö – talbok

Mar 31st, 2008 | By | Category: 2008-2, Recension

Omslag till talboken Vindarnas öAv Elisabeth Nemert
Inläsare Tomas Bolme (11 CD, 14,5 timmar)
Earbooks 2007

Romanen kom i bokform på Forum 2007. Den babyloniske härskarens son Sargon har bestämt sig för att ta makten. Fadern förskräcks och i sin rädsla tänker han gifta bort grabben med  faraos dotter. Sargon drar mot Egypten, men innan han kommer fram fångas han av pirater och blir slav, men lyckas fly och spolas i land på Kreta. Där upptäcks hans goda bildning och kunskaper och han blir för första gången kär på allvar i den skickliga tjurakrobaten Astarte.

Jag har ofta undrat varför Nemert, med en position som historiskt utbildad, inte nöjer sig med att berätta sina historier på ett realistiskt sätt. Hon är ju bra på att beskriva historiska skeenden. Men i alla hennes romaner förekommer övernaturliga händelser – ofta med djur inblandade. I den här boken är det delfiner och en halvtam jaguar med mentala kunskaper och en vittringsförmåga som överstiger det mesta.

Hennes huvudpersoner har tidigare varit  starka kvinnor med en syn på tillvaron som kommer från vår tid. Det har retat mig, mest för att det är en ohistorisk syn på tillvaron. Dock begriper jag att det är detta igenkänningsgrepp som gjort Nemerts romaner så populära bland kvinnor med new age-anknytning.

Sådana läsare bryr sig kanske inte heller om att texten är överlastad med adjektiv. Och i det hårresande slutet vill författaren ge det antika Babylonien en slags demokratisk insikt.

Bolme läser alldeles utmärkt.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22