VILLOSPÅR

Apr 8th, 2020 | By | Category: 2020-04 apr, Recension

Omslag till VillospårAv Jørgen Jæger
Fortielsen, 2016
Översättning Jan Wibom
Lind & Co, 2020

Denne norske författare har skrivit en lång rad deckare men först med den åttonde kom han på svenska med Monster. Bror Andersson ansåg i sin recension att det visserligen hänvisades till tidigare fall (böckerna har samma huvudpersoner) men att det inte gjorde så mycket. Detsamma gäller om denna.

Huvudpersonerna är förre länsmannen Ole Vik och kommissarie Cecilie Hopen. Deras hemvist är (den fiktiva) småstaden Fjellberghavn men här utspelas hela dramat i Drammen, den betydligt större staden nära Oslo. Poliserna i staden skildras så elakt att författaren i sitt efterord måste understryka att verklighetens poliser inte är sådana men att nedskärningar inom polisen i Norge slår hårt överallt.

Berättelsen börjar med att Cecilie är på väg till Drammen för att hennes sambo, tidigare polis, är försvunnen. Men när hon kollar med polisen så får hon reda på att han är drunknad, troligt självmord, och identifierad av sin hustru. Hustru? Så Cecilie får kolla själv och inser att den drunknade mannen alls inte är hennes sambo.

Hon får hjälp av Ole Vik, som numera tillsammans med Cecilies sambo driver ett säkerhetsföretag i hemstaden. De stöter på allt fler förbryllande omständigheter, inte minst att Drammen drabbats av en rad självmord på likartat sätt, nämligen drunkning.

Allt mer pekar på, och läsaren vet redan eftersom vi får följa ett par flyktingar, att det handlar om människosmuggling, trafficking, för svartarbete/slavarbete och prostitution.

En del kan läsaren ganska snart själv räkna ut, vilka som är ansvariga för verksamheten, men annat har författaren lyckats väl med att dölja.

Utredningen går snabbt framåt, men först sedan den nationella kriminalpolisen, Kripos (i Sverige är det väl numera inte mordkommissionen utan NOA) som tar över,

Flyhänt men lite fyrkantigt skrivet, känslostark främst i skildringen av flyktingarna. En nordisk polisdeckare i genrens huvudfåra. Men alltid kul att lära känna en ny miljö, Drammen kan nog vara värd en utflykt när man är i Oslo.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jørgen Jæger

Jørgen Jæger. Foto John Andresen

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22