VILDA VÄSTERNS HJÄLTAR OCH BANDITER

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Kjell E. Genberg
Norlén och Slottner 2006

Den produktive Kjell E. Genberg är i farten nu igen. Det skulle vara enkelt för en recensent att avfärda Genberg som en snabbskrivare utan eftertanke, men fullt så enkelt är det inte. Kjell E Genberg är förvånande grundlig och hans böcker är numera utan undantag välskrivna, spännande och tämligen tänkvärda.

Vilda västerns hjältar och banditer har undertiteln ”Berättelser om de män och kvinnor som kanske borde glömmas men aldrig blir glömda… ”. Genberg kan sitt ämne och skrev redan 1974 en utmärkt bok om Vilda Västern – ”Historien om det stora, löftesrika landet som en gång befolkades av indianer”.

Vilda Västern är mest mytbildningar och de nu så berömda revolvermännen och -kvinnorna var självklart från början vanliga människor och föddes inte med någon revolver i handen. Varför de nu blev som de blev, är inte lätt att förklara.

Konstiga människoöden är det gott om. En skräddare skulle gräva guld. Han kom på att göra byxor av tälttyg, ”kanvas”, och kallade dem ”Levi’s”. Dessa jeans blev en otrolig guldgruva för skräddaren och hans familj! Den mest berömde sheriffen Wyatt Earp var förmodligen hallick och var efterlyst för stöld av hästar. När Doc Holiday dog sade han: ”Nu går det åt helvete för mig”. Själv har jag hört att Doc svurit att dö med stövlarna på och att han när han svårt TBC-sjuk tittade på sina nakna, stövellösa fötter sade att han såg att han skulle hamna i Helvetet. Sanningen om den beundrade Robin

Hoodfiguren Jesse James var tyvärr att han blott och bart var en kallblodig mördare och tjuv. Black Jack Ketchum anses ha varit den ende skurken med självdisciplin. Slutligen tappade han dock huvudet! Det gick så till att man hade räknat fel när han hängdes och skallen slets av. Boken är rikt illustrerad bl.a. från Black Jacks hängning.

Berömmelse lånades gärna av andra. Calamity Jane påstod att hon var Wild Bill Hickoks älskarinna. Uppgiftens sanning är tveksam men gav Jane ett odödligt kändisskap. Hon dog den 2 augusti 1903 – precis 27 år efter det Wild Bill gick ur tiden med sin berömda pokergiv – Död mans hand – i näven. John Mayo var inte känd för något, men betalade en god slant för att fotograferas med Calamity Jane när hon skulle gråta vid Wild Bill Hickoks grav i juli 1903. Så kan vi också betrakta hans nuna mer än hundra år senare!

Vilda Västerns hjältar och banditer är högst läsvärd och den bjuder på många nöjsamma stunder. En bra presentbok till unga att spä ut datortittandet med. Man behöver inte läsa så mycket varje gång, allt är intressant, spännande och roande.

JEAN BOLINDER

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22