VILDA VÄGAR

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Annie Proulx
Bad Dirt. Wyoming Stories II 2004
Översatt av Lena Fries-Gedin
Forum 2006

Proulx kom på der flestas läppar i och med filmer (och böcker) som Brokeback Mountain och Sjöfartsnytt. Hennes historier är för det mesta oförutsägbara. 1998 kom romanen Dragspelsbrott som följde ett dragspels resa från ene ägaren till den andre genom hela USA. En episod därifrån har fastnat i mitt minne – skogshuggaren som blir så lycklig att han tar livet av sig.

Hon håller gärna till i det moderna vilda västern, som titeln antyder. Jag hade särskilt roligt åt novellen Tävlingen där några kroghabituéer bestämmer sig för att odla skägg från första snöfallet fram till nationaldagen 4 juli. En dag kommer en främmande motorcykel förare in och hans skägg går inte av för hackor.

Eller Helveteshålet som handlar om en viltvårdare som hittar på en drastisk metod att ta hand om tjuvskyttar. Drastiska saker som påverkar smilbanden. Men Vilda vägar har egentligen en tragisk underton. Titelns vilda vägar tycks vara återvändsgränder och livet i Wyoming är på väg att förändras för dem som ännu bor på landsbygden.

PER MAGNUSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22