VILD ELD

Nov 14th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till Vild eldAv Ann Cleeves
Wild fire, 2018
Översättning Jan Järnebrand
Albert Bonniers förlag, 2018
ISBN 978-91-0-017651-8, inbunden, 365 sidor

Vild eld börjar med en rejäl brasa på stranden i den lilla staden Deltaness på Shetland. Traktens ungdomar flockas runt bålet i den ljumma vårkvällen. Men det är oro i luften och snart sker ett mord på en ung kvinna, Emma. Hon var barnflicka hos läkarfamiljen Moncrieff, som bor i en ärvd villa med sina fyra barn varav 2 tonåringar. Som grannar har de arkitektfamiljen Fleming med sina två barn. De är nyinflyttade och har renoverat ett gammalt hus med en dyster historia. Grannsämjan är inte den bästa och det är i Flemings gård som Emma hittas mördad. Kommissarie Jimmy Perez har påbörjat sin utredning, när hans överordnade och tidigare hjärtevän Willow Reeves dyker upp. De ska arbeta tillsammans med fallet, vilket skapar en del personliga problem.

Som vanligt är Ann Cleeves mästerlig på att skildra naturen på de karga Shetlandsöarna. Man kan nästan känna dofterna av salt vatten och alla vårens blommor och förnimma den tjocka dimman, som driver in från havet.

Några små skönhetsfel stör berättelsen en aning. Jag tycker inte att intrigen flyter på som den brukar, vissa avsnitt ”hackar” eller känns irrelevanta, dessutom är skildringen av familjerna ojämn. Somliga personer tappas bort fast de visar sig vara lika viktiga för utredningen som de övriga. Inte direkt någon Grand finale för Jimmy Perez alltså.

De fyra elementen vatten, luft, jord och eld finns i tur och ordning i titeln till Ann Cleeves senaste fyra romaner om polisen Jimmy Perez. I ett förord skriver Cleeves att detta är den sista Shetlandsromanen, men kan inte låta bli att ge läsaren en liten cliffhanger på den allra sista sidan.

Efter åtta böcker om respektive Vera Stanhope och Jimmy Perez får man kanske hoppas på något helt nytt från Ann Cleeves, om hon nu har lagt både Stanhope och Perez på hyllan.

BERIT ENGDAHL

Ann Cleeves

Ann Cleeves. Foto Chloe Healy

Författarens webbplats: http://www.anncleeves.com/index.html

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22