VIKINGAR Saga, sägen och sanning

Feb 1st, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till VikingarAv Tomas Blom
Historiska Media 2009

För si så där 60 år sedan – jag var faktiskt med redan då – fick man i plugget lära sig vad våra förfäder hade för sig och trodde på innan den där Ansgar kom och pajade den gamla asatron. Om just sådana saker, det vill säga vikingatiden och dess människor har Tomas Blom skrivit en relativt kort bok med noveller och faktabitar i salig blandning.

Jag har läst i bladen att ”riktiga” historiker inte gillat vad han åstadkommit, att boken Vikingar är alltför fylld av slagsmålsglada typer av lågkulturell art.

Tomas BlomDet är nog att ta i. Eftersom det ingenstans sägs att boken är skriven för vuxna tar jag för givet att den är till för läsningsmässigt lågpresterande unga som kan lära sig något om vad de sjöfarande och jordbrukande människorna hade för sig i öster- och västerled.

Nobelkommittén göre sig inte besvär. Men Vikingar kan, tack vare att den är lättläst, vara ett steg på vägen mot historisk litteratur med många fotnoter.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22