VIGILANTE

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Andreas Roman
Natur och Kultur 2006

Minns ni filmen Falling down där Michael Douglas kontorsslav en dag får nog. Nog av jobbet, av trafiken, av ohyfsad butikspersonal … Och visst kände ni igen känslorna. Vi har alla haft dem någon gång och de flesta gånger önskat att vi vore modigare och sagt till. Det kanske blev en arg insändare i stället.

Marcus, ung reklamkille i Göteborg, börjar känna så. Han träffar en gammal skolkamrat han inte haft så mycket gemensamt med, och när denna efter de första artigare ordväxlingarna vill byta telefonnummer och kanske träffas så bestämmer sig Marcus: Han säger som det är. Varför skulle vi träffas? Vi var inte kompisar i skolan, vi har inget gemensamt.

Han tränar kampsport, och är ganska duktig. Så när han ser ett överfall ingriper han, slår våldsverkaren och ringer anonymt till polisen. Det blir värre och värre. Men hela romanen är mycket mer komplex än Hollywoods variant. Det är ingen rätlinjig hämnare som bara vill göra gott, ingen superhjälte. Marcus vill bara att idioterna skall förstå, förstå varför han ingrep när de gjorde fel. Men förstår de? Förstår omgivningen, tidningarna som skriver och tv som gör inslag? Förstår han själv?

Invävt i detta finns Marcus familj, inte helt lycklig, en dokusåpa på tv (en extrem Big Brother) och Marcus flickvän, den enda han egentligen bryr sig om. Läsaren inser tidigt, och huvudpersonen så småningom, att om detta är någorlunda realistiskt så kan det inte sluta lyckligt. Eller? Vad är lyckligt?

Berättelsen börjar långsamt och trevande, och läsaren undrar vilken väg det skall ta. Fortsättningen är, faktiskt, överraskande. Förlaget kallar boken samtidsthriller, men det kan också vara en utvecklingsroman, en kärlekshistoria och en sedeskildring.

En av de mest spännande debuter jag läst.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22