VID VANSINNETS BERG

Dec 8th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Vid vansinnets berg

Av H. P. Lovecraft
At the Mountains of Madness, 1936
Översättning Arthur Isfelt, förord och kommentarer Martin Andersson
Alastor press 2009

H. P. Lovecraft skrev under 1920- och 30-talen en serie berättelser som blivit klassiker inom skräck-, science fiction- och fantasygenrerna. De publicerades i mer eller mindre obskyra tidskrifter och har först efter hand givits ut i bokform.

Sent om sider börjar Lovecraft nu även ges ut i svensk översättning. Senast är det den korta romanen vid Vid vansinnets berg som givits ut tillsammans med ett par självbiografiska texter och en essä om ”interplanetarisk litteratur”. För utgåvan svarar det livaktiga förlaget Alastor press, som även tillhandhåller en svit andra fantasifulla klassiker.

H P Lovecraft

Vid vansinnets berg är delvis en tidsbunden text. Den är skriven under en period när upptäcktsfärder fortfarande var viktiga inslag i den västerländska kartläggningen och erövringen av världen. (Att Lovecraft också hade tidsbundna uppfattningar om civilisationer och människoraser brukar framhållas i litteraturen om honom.) Den bokstavligt vita fläck som här ska utforskas är Antarktis.

Samtidigt är det en text bortom tid och rum, eller kanske i sin egen dimension av tiden och rummet. Det som expeditionen hittar i grottsystemet under isvidderna är uråldrigt, fasansfullt och fullständigt artfrämmande för allt som människan dittills (och hittills) lärt sig om världen.
Lovecraft beskriver dessa upptäckter och erfarenheter på ett torrt och vetenskapligt utredande språk, som bjuder fantasteriet motstånd och låter de bisarra visionerna torna upp sig på avstånd, likt de uråldriga städer och tempel som Antarktisexpeditionerna ser på jordens undersida.

Det är lätt att förstå varför texten fått kultstatus, både när det gäller fantasikraft och litterär framställning.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22