VI SOM BEUNDRADE VARANDRA SÅ MYCKET Sven Hedin och Adolf Hitler

Oct 6th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till Vi som beundrade varandra så mycketAv Axel Odelberg
Norstedts 2012
ISBN 978-91-1-304149-0, 336 sid

Sven Hedin var en intressant gestalt under större delen av det förra århundradet. Han blev ett namn för de flesta i Sverige genom sina upptäcktsresor i Asien, något han berättade om på ett fängslande sätt i både radio och böcker. Ännu på 40-talet hade skolorna trådband med hans föredrag och då lyssnade eleverna andlöst på hans berättelser om hur han och medresenärerna överlevde genom att dricka sin egen urin – eller om det möjligen var lastdjurens. Det är länge sedan och minnet sviker.

Han tjänade stora pengar på sina böcker, inte minst i Tyskland där de lästes av massor av människor, inklusive Adolf Hitler som imponerades av den svenske hjälten. Hedin var, som så många i sin generation, övertygad om att Tyskland i sin tur var kulturens nordiska vagga med litterära gestalter som Goethe och Schiller. Om det var därför han också tog Hitler till sitt hjärta är en inte helt besvarad fråga, men det gjorde han helhjärtat och försvarade det mesta nazistledaren gjorde – utom förföljelsen av judarna som Hedin inte riktigt kunde förstå.

Det fanns andra svenskar som också beundrade Hitler och det övriga nazistgarnityret i Tysklands ledning, men ingen av dem kom att stå Tredje Rikets ledare så nära som Sven Hedin. Boken om deras ömsesidiga vänskap är ett imponerande verk från Axel Odelbergs penna. Under andra världskriget – sex långa, förödande år – förändrades förutsättningarna ideligen. Många bytte sida efter de tyska nederlagen vid Stalingrad och Kursk, men inte Sven Hedin. Han var inte den som vände kappan efter vinden.

Samtidigt var han något av en svensk patriot. Svenska UD utnyttjade Hedins personliga vänskap med den tyske führern. När de förde sina samtal – laddade med smicker åt både håll – fick den svenska ledningen sammanfattningar från Hedin om de planer Hitlertyskland hade för Sverige och övriga Norden. Användbar kunskap om både tysk och sovjetisk planering. Sverige hade inget att frukta, men måste i ett framtida ariskt Europa göra sig av med judarna, ”i synnerhet familjen Bonnier”.

Det verkar som om Hedin, all annan klokhet till trots, aldrig fattade att Tyskland var dödsdömt. När ryssarna närmade sig började han ta tillbaka det han tidigare sagt och skrivit om förföljelsen av judarna, menade nu att kriget var deras försök att nå världsherravälde. Varför? Kanske så enkelt att han nu var en mycket gammal man som inte ville tro på de nyheter om Förintelsen som började bli kända.

Detta uppskattades i Tyskland: Goebbels menade att den tappre kämpen borde få ett monument i Berlin och Hitler skrev ett personligt gratulationstelegram inför Hedins 80-årsdag trots att ryssarna då påbörjat slaget om den tyska huvudstaden. Något monument blev det aldrig, däremot döptes en gata efter honom i stadsdelen Wannsee.

När nygifte Hitler tog sitt liv tillsammans med makan Eva Braun i bunkern i Berlin skrev  Hedin hans dödsruna i Dagens Nyheter där han lovordade führern som ”en av de största män världhistorien ägt”. För många blev detta det slutgiltigare beviset för att Sven Hedin var en politisk idiot av stora mått.

Odelbergs andra bok om Hedin (han har tidigare författat en biografi om mannen) är en av de intressantaste jag läst i den aldrig sinande flod av böcker som andra världskriget genererat.

KJELL E. GENBERG

Axel Odelberg

Axel Odelberg. Foto Staffan Heimerson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22