VI SKA SES IGEN, SANAM En berättelse om vägen till frihet

Mar 24th, 2014 | By | Category: 2014-03 mars, Recension

Omslag till Vi ska ses igen SanamAv Oskar Ekman och Peter Bergting
Kartago förlag 2013
ISBN 9789175150390, 58 sidor

Det är knappast någon som missat hur attityder och vardagspratet har förändrats i och med Sverigedemokrateras intåg i riksdagen 2010. Det pratar mer om människor nu än någonsin. Om vad de tror, tycker och vill. Om de är här för att parasitera sig på vår välfärd eller inte. Det pratas mycket ”om”, men sällan ”med”. Och det har i mångt och mycket förgiftat debatten.

Oskar EkmanDet är detta denna serie försöker göra en ändring på. Den handlar om Hamid, som flyr Afghanistan när talibanerna gör sitt återtåg och hotar med att tvångsrekrytera honom. Kvar blir hans mor och lillasyster Sanam som måste ta fram burkorna igen. Han flyr först till Iran, hamnar i flyktingläger Grekland innan han lyckas ta sig till Sverige.

Peter BergtingDetta är en historia bland många, men den andas mycket av den desperation många måste uppleva när de väljer att överge allt de håller kärt för att de helt enkelt inte har några realistiska val. Jag som är svensk har knappast en aning om hur verkligheten i Afghanistan ser ut lika lite som flyktingläger i Sydeuropa. Och finns det ingen i din närhet du kan fråga personligen är denna serie ett blygsamt men meningsfullt substitut.

JOHANNES GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22