VI SES I MORGON

Oct 20th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till Vi ses i morgonAv Tore Renberg
Vi ses i morgen, 2013
Översatt av Marcus Grahn
Atlas, 2014
ISBN 978-91-7389-461-6, 572 sid

Tore Renberg är ännu en av Norges yrkesskickliga hantverkare inom den litterära spänningsbranschen, frispråkig och överraskande i en roman som inte väjer för sex och våld. Vi ses i morgon är första delen i författarens så kallade Teksasserie (nummer två Angrep fra alle kanter är redan utgiven i hans hemland) och utspelas i ett Stavanger som påstås vara världens rikaste stad, tillhåll för elva personer vars rörelser och öden speglas under några betydelsefulla dagar i september 2012.

Ingen av dessa personer har fått några miljoninkomster från oljan. I stället är de spelmissbrukare, gangsters, kåta ungdomar och en före detta barnprostituerad. Ingen av dem har förmågan att styra sättet att bete sig på, vilket naturligtvis ger konsekvenser. Berättelserna om dem korsvävs i 106 korta kapitel på ett just hantverksmässigt mycket skickligt sätt. De flesta är typer mer än människor (fast beskrivna på ett mycket mänskligt sätt) och det är lätt att fastna för, nästan gilla, den korpulente gangsterbossen Jan Inge, systern Cecilie och hennes pojkvän, den stor- och snabbkäftade Rudi. De blir kontaktade av den ensamstående barnafadern och kommunaltjänstemannen Pål som spelat bort en massa pengar på internetkasinon och nu behöver hjälp.

Förresten – gangsterboss? Det är inte Gudfadern precis. Jan Inge och hans hejdukar nöjer sig med att göra inbrott i folks villor och syssla med häleri. Inga storslagna brott precis. Men den verksamheten blir mindre och mindre lönsam. Hur ska man sälja stöldgods som TV-apparater och skruvdragare till folk som börjat tjäna så mycket att de alltid har råd att köpa nytt? Fast det går ju att drömma om den stora stöten och har man drömt länge nog kan man bestämma sig för att genomföra planen.

Renberg har fart och fläkt i sin gråskaliga prosa och en framåtrörelse som ett skenande tåg.  Emellanåt osar texten av hoppfullhet men bakom nästa krök lurar Murphys lag som säger att om något kan gå fel så kommer det förr eller senare göra det. Så är det för huvudgestalterna och så är det också för de övriga personagerna när författaren byter berättare och perspektiv.

Imponerande – och kanske aningen spekulativt – berättat.

KARL HJELM

Tore Renberg

Tore Renberg. Foto André Løyning

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22