VI MÅSTE PRATA OM KEVIN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Lionel Shriver
We need to talk about Kevin 2003
Översatt av Cajsa Mitchell
Ordfront 2006

Strax innan han fyller 16 år begår Kevin Khatchadourian iskallt överlagt massmord i sin skola. Kevin är en fiktiv gestalt men i verkligheten hittar vi en lång lista med namn på amerikanska tonåringar som gått bärsärkagång på en skola under de senaste decennierna. Den första av dem var 16-åriga Brenda Spencer som sköt åtta barn och tre vuxna i Kalifornien 1979 för att hon ”inte gillade måndagar”. Sen kom fler: Luke Woodham, Barry Loukaitis, Michael Carneal, Evan Ramsey, John Sirola.

Shriver kryper in under skinnet på sin romanfigur, gör honom till en människa vars mor födde honom sedan hon fyllt 37 och finner att hon fött en främling. Ungen är trumpen och matvägrar när hon ger honom bröstet. När han blir större blir han en värsting, något som alla utom den gladlynte fadern märker.

Redan från början vet man vad som ska hända, men ändå är det mycket spännande läsning. Pojkens mord tar upp en hel del av boken, men är ändå mer en familjeskildring och en beskrivning av det moderna USA där driften att bli berömd har växt sig allt starkare. Den stora frågan är om någon kan födas ond. Modern brottas med den frågan och med den om felet var hennes. En omöjlig fråga. Shriver ger inte heller något svar.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22