VERKAN

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Torbjörn Flygt
Norstedts Förlag 2004

Claes Backe är huvudperson i Verkan. Han är åklagaren och gift med en präst och har två tonårsbarn. Hans specialitet är organiserad brottslighet och romanen börjar med att han får ett nytt mål med en brottsling som han tidigare försökt fälla. Denna gång har Backe stora förhoppningar om att lyckas, samtidigt som han är pressad av högar av ärenden som också de ska hanteras. Han är trött samtidigt som han beskrivs som utanför och främmande i de flesta sammanhang som inte rör jobbet.

Genom romanen ställs Backes tilltro till rättsväsendet på prov. Hans grannar i det nybyggda villaområdet tillhör en medelklass som redan förlorat tilltron och själva tänker ordna upp saker i ”grannsamverkan”, när polisen inte hjälper till.

Stämningen är laddad genom hela romanen och även om detta inte är en deckare i traditionell bemärkelse så är den spännande från första till sista sidan. En underton av att inte människor når fram till varandra, varken hemma eller på jobbet, varvas med obehagliga antydningar om våld eller obehag.

Tyvärr har jag inte läst de övriga romaner som Flygt skrivit. Men Verkan är mycket bra, välskriven och uppfriskande i sin samhällskritik. Frågeställningarna handlar om rättsväsendet och rättvisan. Man tvingas att förflytta perspektivet från kvällstidningsindignation till att verkligen fundera igenom problemen.

LOTTA MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22