VENUSKASTET

Jun 9th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till VenuskastetAv Steven Saylor
The Venus Throw 1995
Översatt av Charlotte Hjukström
Wahlström & Widstrand 2008

Steven Saylors detektivromaner som utspelar sig i det antika Rom har blivit mycket omtyckta, till och med av historiker av facket. Alla hans böcker om utredaren Gordianus tar ett av Ciceros tal som utgångspunkt, så även i Venuskastet. Historiska personer virvlar förbi och sätter smak på anrättningen liksom doftande maträtter, beskrivningar av dryckesslag i eländiga krogar och lukten av piss i Roms små gränder.

Steven SaylorVenus – kärlekens gudinna – var älskad av romarna och dyrkan av henne kunde leda åt alla möjliga håll. Incest var inte ovanligt, inte ens i den högsta maktens boningar, och all annan promiskuitet frodades.

Så var det hos Clodia och brodern Clodius. Ingen såg henne som en riktigt rättskaffens kvinna så när hon ville att Gordianus skulle ta sig av mordet på filosofen Dio från Alexandria hade han först sina dubier. Sedan kastar han sig huvudstupa in i den politiskt riskabla historien. Han super sig skitfull tillsammans poeten Catullus (mycket förälskad i Clodia, som kallas Lesbia i hans dikter) och historien om hur han jobbar vidare på fallet blir en spännande och lärorik berättelse.

Saylor bygger sina böcker i verkliga rättsfall ur Roms annaler. Eftersom han är noga med historiska fakta tar det en stund innan spänningen infinner sig – men sen blir det något av en nagelbitare fram till det omvälvande slutet.

Den historisk intresserade borde använda sig av Saylor som bredvidläsning.

KAJSA HJELM

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22