VENONA – SPÅREN FRÅN ETT UNDERRÄTTELSEKRIG

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Wilhelm Agrell
Historiska Media 2003

Venona var en sekretessomgärdad underrättelseorganisation som under andra världskriget, och senare, kunde dyrka upp sovjets spionkoder avsändaren ovetande. En stor del av materialet kom från Sverige där man lyckats snappa upp ryska radiosändningar som var kraftigt kodade. Detta material glömdes bort (det är egentligen märkligt att myndigheter alltid har så kort minne) i mer än tio år, men därefter anslöts Sverige som partner i Venona och radiotelegrammen blev viktiga för britternas och amerikanarnas dechiffreringsarbete.

Med utgångspunkt från telegrammen har Wilhelm Agrell (som inte bara är en utmärkt forskare utan också en framstående skribent) vaskat fram sanningar om spionsamarbetet i väst och letat sig fram till namngivna personer som spionerat mot Sverige. På senare år har det hävdats att Enbohm troligen blev oskyldigt dömd för spioneri; Agrell har hittat material som tyder på skuld.

För den nutidshistoriskt intresserade är boken en guldgruva – och dessutom minst lika spännande som en thriller.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22