VENEDIGKONSPIRATIONEN

Apr 28th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till VenedigkonspirationenAv Steve Berry
The Venetian Betrayal
Översättning Ulf Gyllenhak
Forum 2010

Ibland kan det bli för mycket av fabuleringsförmågan. Vändningarna blir för många och för osannolika. Venedigkonspirationen är en sådan bok.

Ta ett modernt politiskt underbarn som lyckas ena de centralasiatiska republikerna i en federation. Ambitionerna växer och blir till hybris. Med hjälp av biologisk krigföring ska grannländerna kuvas, vilket skrupelfria affärsmän som verkar i gammalvenetiansk anda vill hjälpa till med.  Lägg till sköldpaddsliknande robotar som sprutar grekisk eld, Bysans’ napalm. En amazon skjuter brinnande pilar. Är det verkligen Markus som ligger begravd i Markuskatedralen i Venedig? Kanske liket egentligen är Alexander den store? Dessutom snubblar man över ett botemedel mot HIV. Skurkarna är skurkaktiga och hjältarna är vita som snö såvida de inte är dubbel- eller trippelagenter eller bara låtsas.

Tempot i boken är högt och författaren försöker rida på vågen efter Dan Brown. Uråldriga symboler dyker upp och formar vad som kan vara en gåta, en ledtråd till var Alexander den stores grav är belägen.

Men författaren når inte upp till Dan Browns höjder, och kompenserar det med en enorm fabuleringsglädje. Ibland blir det för mycket, som sagt.

SVERKER NYMAN

Steve Berry. Foto Kelly Campbell

Steve Berry. Foto Kelly Campbell

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22