VEMOD

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Charlotte Vale Allen
Mood Indigo 1997
Översatt av Ingela Bergdahl
Bra Böcker 2002

Charlotte Vale Allen, amerikansk författare med cirka fyrtio romaner bakom sig (Döttrar till en dotter och Drömma i färg tidigare utgivna på svenska) har här gjort ett inte alls oävet försök i kriminalgenren. Nå, genredefinitionen är lös, men intrigen som utspelas året 1934, är verkligen intressant. Romanen handlar om den uppburna filmmanusdoktorn Honoria som skaffar sig en svart hjälpreda, Maybelle.

En ung kvinna faller eller knuffas från en balkong och dör, och därmed hamnar Honoria i en soppa som på många sätt liknar de Hollywoodmanus hon brukar redigera. Tidsfärgen är det inget fel på, rasismen frodas inom alla samhällslager och man får hänga med i art deco-tidens restauranger, nattklubbar och de rikas eleganta miljöer.

Det visar sig att den döda flickan inte var den oskyldiga ängel man trodde från början. Hon gillade erotik och ville bli rik, men det värsta av allt; hon missbrukade kokain. I sökandet genom detta farliga liv får Honoria byta vinkel i detektivandet.

Det är staden New York för så länge sedan som har huvudrollen som jag ser det, och staden spelar sin roll väl.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22