VEM ÄR LOU SCIORTINO?

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Ottavio Cappellani
Chi è Lou Sciortino? 2004
Översatt av Helena Monti
Forum 2006

Ett gäng amerikanska mafiosos kommer till Sicilien för att hälsa på släkten efter trassligheter hemma i USA och naturligtvis går sånt åt pipan. Moralbegreppen (i den mån de finns enligt våra begrepp) kolliderar. Mord inträffar, men till att börja med är man inte riktigt säker på varför eftersom personerna är många, förflyttas i tid och rum och historien berättas mer eller mindre baklänges.

På Sicilien är generationsöverskridande vendettor fortfarande i ropet och det finns regler om allt, något som amerikanske Lou får lära sig av sin morbror Sal som är lokal maffiaboss.

Man kan till exempel inte ge sig till att råna en butik om speciella tillstånd saknas.

Mycket har med hedersbegrepp att göra. När en italiensk karabinjär skjuts ner i Sals kvarter måste hans gren av maffian visa både polis och övriga familjer att han kan styra händelserna.

Fast han vet inte alltid vad alla gör eller tänker göra, vilket leder till märkliga och halsbrytande händelser. Cappellani skriver i ett rasande tempo och gräsligt (just det) underhållande.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22