VELVET

Aug 31st, 2016 | By | Category: 2016-08 aug, Recension

Omslag till VelvetAv Ed Brubaker (text), Steve Epting (illustration) och Karl-Erik Lindkvist (förord)
Översättning Mathias Bällsten
Apart Förlag AB, 2016
ISBN 9789187877414, 132 sidor

För 25 år sedan i år kollapsade Sovjetunionen och med det upphörde det kalla kriget. Och med det försvann en av de mest mytomspunna och omtalade krigarna; spionerna. En gång i tiden var spioner häftiga och upplevdes som nästan oövervinnerliga. Och de slogs i ett krig som trots att de var mitt framför näsorna på oss gick helt omärkt förbi, ifall allt gick som det skulle. Men idag är de inte lika mytomspunna eller spännande trots att James Bond fortsätter dra storpublik.

Ed BrubakerEftersom spioner av idag inte upplevs som lika intressanta så utspelar sig Velvet 1973. Det var då Sovjet var som störst. USA höll på att förlora Vietnamkriget, och med det hela Asien åt kommunismen. Ingen skrattade åt dem som menade att socialismen skulle ta över världen, vare sig man välkomnade det eller inte.

I den mest hemliga av hemliga spionorganisationer i Storbritannien blir en agent plötsligt mördad på vad som antogs vara ett rutinuppdrag. Högsta chefens sekreterare, som fört en tyst och anspråkslös tillvaro, bestämmer sig för att undersöka saken på egen hand. Det visar sig vara ett stort misstag, för plötsligt står hon över ett till lik och misstas av sina egna som mördaren. Men Velvet är ingen Moneypenny; hon är en av de mest lovande sSteve Eptingpionerna landet haft men har efter någon sorts incident blivit degraderad till sekreterare och sett sig själv uppnå medelålder. Hon är kanske ringrostig men absolut inte ofarlig och helt bestämd på att både undvika sina agentkamrater och lösa mordgåtan.

Velvet är ett actionpackat spiondrama i realistisk stil, både innehållsmässigt och stilmässigt. Även om historien är James Bondaktigt storsvulstig så är innehållet realistiskt (till skillnad från James Bond). Som när Velvet blir överfallen av en rysk spion som fått stryptag på henne. James Bond hade gett honom en rak höger. Velvet stoppar in tummen i munnen och sliter av kinden. James Bonds taktik ser bra ut på film medan Velvets taktik troligen är bättre för att överleva. Hela serien är så här. Storslagen men förvånansvärt jordnära vilket gör det till en fröjd att läsa.

Karl-Erik LindkvistEd Brukaber (bild ovan tv), Steve Epting (ovan th), Karl-Erik Lindkvist (bild t h).

Denna första del av tre är något jag rekommenderar till alla som gillar spiondramer, särskilt Modesty Blaise. Men inte bara dem, utan alla som är fascinerade av realistiska serier, av kalla kriget eller av fantastiska intriger. Jag ser verkligen fram emot del två och tre och hoppas de kommer hålla samma höga klass.

JOHANNES GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22