VEDTJUVEN

Apr 27th, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Recension

Omslag till VedtjuvenAv Kent Lundholm
Ord&Visor Förlag 2012
ISBN 978-91-86621-27-8, 205 sid

Kent Lundholm har tidigare kommit ut med romanerna Svin föder svin (1999), All världens lycka (2003) och Konungarnas konung från Baklandet (2006). Hans nya som fått titeln Vedtjuven (samma titel hade Liza Marklund på en novell från tidigt 2000-tal) utspelas också i skogarna utanför Lycksele, ett område som tydligen går under namnet Baklandet.

Författaren säger själv i en blogg att historien först var en novell och därefter ett filmmanus som det aldrig blev något av innan den, sex år efter förra boken, kom ut som roman.

Kent LundholmBerättelsen utspelar sig 1974 då olje- och energikrisen drabbade stora delar av västvärlden. Inte heller Baklandet klarade sig undan. Där bor Rupert och Adrian grannar. Rupert har massor av ved att elda med denna iskalla vinter, medan Adrian saknar eldvirke och måste frysa. Det blir konflikt när Adrian fattar ett beslut.

Det är ett beslut som inte är svårt att fatta. Till Baklandet når inte Sveriges Rikes Lag, ty Baklandet ligger i snudd på väglöst land dit polisbilarna har svårt att ta sig.

Kent Lundholm har skrivit en skröna med västerbottnisk tyngd. Han vet hur man skriver för att dra in läsaren i sin berättelse och de människor han gestaltar med respekt och kärlek är tillräckligt knäppa för att kunna vara klippta ur den bistra verkligheten.

Kent Lundholm är född 1958 i byn Bäckmyran utanför Lycksele. Han har arbetat som journalist, informatör och sjuksköterska. Nu är han bosatt i Umeå.

JAN NYGREN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22